Foto: Security Connection

Dugo očekivana uredba Vlade Srbije prema kojoj je država obezbedila subvencije u iznosu od 20.000 evra za kupovinu stana ili gradnju kuće nedavno je stupila na snagu a pravo na ovu pomoć imaju samohrane majke ili mladi parovi sa decom rođenom 2022. godine.

Kako preciziraju nadležni, pravo na pomoć imaju majke koje su rodile decu počev od prvog dana ove godine, bilo da su u braku ili u vanbračnoj zajednici, a Odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kako preciziraju nadležni, pravo na pomoć imaju majke koje su rodile decu počev od prvog dana ove godine, bilo da su u braku ili u vanbračnoj zajednici, a Odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kada su parovi u pitanju, jedan od uslova konkursa jeste da mladi par (bračni ili vanbračni) ima ukupnu zaradu manju od dve prosečne plate u Republici. To je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz decembra meseca 138.272 dinara (oko 1.176 evra). Kada su u pitanju samohrane majke, za njih je jedini uslov da imaju maksimalno primanja do iznosa prosečne plate.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski/Fotomohito

Uz subvencije moguće kupiti stan ali se ne treba nadati čudu

Koliko ova pomoć znači mladim Novosađanima u njihovom gradu gde je došlo do neverovatnog rasta cena nekretnina i šta zapravo mogu da kupe uz pomoć ovih subvencija pitali smo eksperta za nekretnine jedne renomirane novosadske agencije za promet nekretninama koji kaže da je sa tom sumom izvodljivo obezbediti neki krov nad glavom ali da se korisnici tih subvencija ne trebaju nadati čudima.

– Ukoliko mladi par ima platu po osobi od oko 69.000 dinara onda upadaju u tu kategoriju da mogu da ostvare subvencije i taj iznos recimo mogu iskoristiti kao učešće za kredit jer za taj novac ne mogu otrpilike ni garažu da kupe u Novom Sadu – surovo realno priča naš sagovornik.

Kaže i da će se i sa kreditom pomučiti jer prvo moraju naći banku koja će im odobriti kredit pod najpovoljnijim uslovima kako ne bi prevazišli svoje mogućnosti i budžet.

– Sa prosečnom platom nešto većom od 69.000 dinara može se recimo pokriti rata stambenog kredita od oko 230 do 240 evra. Za parove je to malo lakše jer će verovatno ispuniti uslove koje banke postavljaju ali će to ići teže u slučaju samohranih majki koje moraju da nađu banku koja će joj dati da se za stan kreditno zadužite do 40 odsto neto plate. Takva rata na maksimalan rok otplate od 30 godina obezbeđuje kredit od 50.000 do 60.000 evra u zavisnosti od poslovne politike banke u kojoj se uzima kredit a kada se na to doda pomoć države od maksimalnih 20.000 evra, koji se mogu dati kao učešće za kredit, dolazimo do cifre od 70.000 do 80.000 evra koja je na raspolaganju mladom paru da konačno reši svoje stambeno pitanje – priča naš sagovornik.

Foto: leparec.org

Sasvim pristojna svota koja ipak ne pruža puno izbora

Kaže da je to sasvim lepa svota ali dodaje da ipak ne pruža puno izbora jer je u Novom Sadu trenutno u ponudi oko 20.000 nekretnina čije cene variraju od 1.000 do 2.500 pa i više evra u zavisnosti od lokacije, godine izgradnje i opremljenosti.

-Cene kuća i stanova u pojedinim delovima grada rastu. U nekim naseljima, kao na primer u Petrovaradinu i Adicama, gde su cene bile 1.000 i 1.100 evra po kvadratu, sada su skočile na gotovo 1.300 ili 1.400 evra. Kada su u pitanju stanovi u novogradnji, za kvadrat se traži u proseku 1.487 evra. Ove prosečne cene novogradnje nisu merodavne i kupci se ne mogu u potpunosti osloniti na njih jer tu cenu konkretno diktira lokacija na prvom mestu, a zatim i kvadratura stana. Stanovi na kakvoj god lokaciji bili a da su preko 100 kvadratnih metara po pravilu imaju nižu cenu kvadrata od onih najtraženijih između 30 i 60 kvadrata. Recimo, najvišu cenu imaju novoizgrađeni stanovi na Adamovićevom naselju i Bulevaru Evrope koja se kreće i do 2.413 evra. Naravno, uvek ima i onih ekstremnih varijanti gde ljudi prodaju garsonjeru od 30 kvadrata za skoro 100.000 evra po sistemu APP (ako prođe – prođe). Da nekome zaista i prođe tako nešto dokaz je i jedna garaža koja je nedavno na Grbavici prodata za 30.000 evra – objašnjava naš sagovornik.

Najtreženije lokacije: Novo naselje, Nova Detelinara, Limani i Grbavica

Dodaje da su tradicionalno najtraženiji stanovi za porodice u Novom naselju i Novoj Detelinari zbog uređenosti i mnoštva igrališta i puno parking mesta, a najprimamljiviji za studente i mlade bračne parove su Limani i Grbavica.

– Eto, možda bi korisnici državne pomoći od 20.000 evra mogli da se skuće u Novom Naselju ili Novoj i Staroj Detelinari gde bi za taj novac uz dodatni kredit mogli da kupe pristojan jednosoban ili jednoiposoban stan pa možda čak i dvosoban ukoliko je nekome hitno potreban novac. Mogli bi možda da probaju da pronađu i neko kompromisno rešenje pa da uzmu veću nekretnitnu na nekoj jeftinijoj lokaciji a takve su i dalje na obodima grada kao što su Veternik, Klisa, Petrovaradin i Sremska Kamenica – savetuje agent za prodaju nekretnina uz napomenu da ne treba srljati u takve investicije i kupovati brzopleto.

Najbolje je prema njegovim rečima posavetovati se sa stručnjacima kako u bankama, tako i u agencijama za promet nekretninama i uvažiti njihove savete i sugestije kako bi jednog dana uspeli da kupe svoj i stvore svoj topli kutak, koliki – toliki.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments