Foto: Sports

Navikli smo da sudije pokazuju žute i crvene kartone, sve više ljudi govore o „narandžastim“ kada se pominju nova pravila, a sada smo videli i beli karton!

Sudija je to pokazao na ženskoj utakmici između Benfike i Sportinga prošle subote, što je prvi put u istoriji profesionalnog fudbala da je sudija upotrebio beli karton.

A čemu služi beli karton?

Boja nas podseća na nevinost i ne deluje „preteće“ fudbalerima, i zaista jeste. Beli karton se sada dodeljuje za fer plej potez, koji je samo iznenadio gledaoce na tribinama lisabonskog derbija.

Prve bele kartone u istoriji fudbala nisu dobile fudbalerke, već članice medicinskih timova Benfike i Sportinga. Benfika je vodila 3:0, a jednoj od igračica je u tom trenutku bila potrebna pomoć. Obe lekarske ekipe su ušle na teren da joj pomognu, a posle uspešne akcije – sudija je izvadio beli karton iz džepa i pokazao ga. Veliki broj navijača na „Da Luzu” bio je zbunjen, ako nisu poštovali promene pravila u Portugalu gde FIFA „isproba” ovo pravilo.

Nije trebalo dugo da se vest o „belom kartonu” proširi društvenim mrežama, i dok jedni odobravaju ovu ideju – drugi se pitaju da li je zaista potrebno fer plej potez nagraditi kartom koja se ne menja bilo šta?

Podsetimo, ranije je u Italiji uveden „zeleni karton” sa istom svrhom, ali ideja nije uzela maha.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments