Foto: screenshot/youtube

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra obeležavaju praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Stefan Dečanski, jedna je od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića. Kao mlad je oslepljen. Nakon oslepljenja Sveti Stefan je narednih pet godina proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru. Svojom mudrošću izazvao je divljenje svih monaha.

Molitva

Ukoliko imate bilo kakav problem sa očima, danas bi trebalo da se pomolite ovom svecu, izgovarajući ove reči:

“Tebi, bogoslavni Velikomučeniče, izvrsnome zaštitniku, prinosi pobedne i blagodarne pesme Crkva, koju ti izbavljaš od zala. I ti, imajući slobodu pred Bogom, oslobađaj nas od svih opasnosti, da ti kličemo: Raduj se, kralju Stefane, mučenika ukrase!”

Foto: Profimedia/ilustracija

Običaji

Ovaj dan je zavetni svih koji boluju od očnih bolesti. Od vajkada se koristila izreka ” Sveti Mrata, sneg na vrata”. Po verovanju Mratindan predskazuje kakva zima nas očekuje. Ako bude vedar i sunčan dan, očekuje nas oštra zima a ako je maglovit zima će biti promenljiva.

Običaj je da se ovce ne izvode na ovaj dan iz tora.

Na Mratindan ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna niti se šta pere. Takođe na ovaj dan ne bi trebali da rade obućari i krojači.

U nekim krajevima Srbije domaćin preuzima sve kućne poslove na sebe kako bi porodica imala dobru godinu. Ako odbije da to uradi godina će im biti loša.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments