Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Značaj Svetog Đorđa za Novi Sad je veliki. Grad slavu Đurđic obeležava duže od jedne decenije. Sveti Đorđe ili sveti Jurij postao je zaštitnik svih Novosađana, a naš grad ima dugu istoriju posvećenu ovom svecu

-Nije slučajno da je velikomučenik Georgije predložen za zaštitnika sveca Grad Novog Sada, jer nas to vraća starinom kada se Novi Sad oslobodio turske vlasti, a to je kraj 17. veka. Kao što znamo budući Novi Sad je tada ušao u sastav Vojne krajine, tako da su graničari sačinjavali većinu ondašnjeg grada. A znajući za njihov težak zanat, kakav jeste vojnički, jasno je da im je zaštita svetog Đorđa bila i više nego potrebna. Tako nas i ne čudi činjenica da je Saborni hram u Novom Sadu upravo posvećen svetom Georgiju. Opet, s druge strane kada prebacimo pogled na Petrovaradin, najznačajniji hram bio je posvećen svetom Georgu ili svetom Juriju, kako ko voli. U toj povezanosti dobijamo vertikalu koja povezuje bačku i sremsku stranu, i Novi Sad i Petrovaradin, kroz poštovanje ličnosti svetog velikomučenika Georgija- istakao je za NS Uživo Petar Đurđev, istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Saborni hram svetog Đorđa, prvi put se pominje 1720. godine kada je bila manji hram koji je 1734. godine zamenjen novim. Današnji izgled crkva dobija u velikoj obnovi početkom 20. veka za vreme vladike Mitrofana Ševića. Na ikonama u crkvi je najviše radio slikar Paja Jovanović. U porti crkve nalazi se najstariji sačuvani spomenik Novog Sada – Bogojavljenski krst od ružičastog mermera.

-Eparhija bačka odlučila da Đurđic bude slava Grada Novog Sada, znajući koliko je poštovan i u zapadnoj i u istočnoj tradiciji, a verovatno ima i neka dublja promisao zašto baš sveti Đorđe. On je poštovan u obe tradicije, pa je jasno zašto je baš sveti Đorđe postao svetac zaštitnik ne samo pravoslavnog, nego i čitavog Novog Sada- naveo je Đurđev.

Bivši gradonačelnik Miloš Vučević i Patrijarh srpski gospodin Porfirije na obeležavanju slave 2021. godine; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Slava Grada Novog Sada biće svečano proslavljena u sredu, 16. novembra, svetom arhijerejskom Liturgijom koja će biti služena u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija, sa početkom u 9.00 časova.

Večeras, u organizaciji Crkvene opštine novosadske, biće održana svečana akademija na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, sa početkom u 19.00 časova.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments