Foto: esensa.rs

Sutra počinje testiranje đaka pred polazak u prvi razred osnovne škole. Upis budućih prvaka se završava 31. maja, a prilikom upisa potrebno je dostaviti i potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu, koju popunjava izabrani pedijatar. U prvi razred može da bude upisano svako dete koje do 1. septembra ima najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina.

Prema rečima Aleksandara Đukića, direktora OŠ “Filip Kljajić Fića” predstojeća školska godina je četvrta za koju je upis đaka omogućen putem portala eUprava, gde postoji usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje.

– Na ovaj način roditelji jednim odlaskom u školu završavaju sve aktivnosti vezane za upis deteta u prvi razred. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da dete za testiranje i upis prijave putem eUprave, mogu doći u školu sa dokumentacijom, i mi ćemo zakazati testiranje deteta – rekao je Đukić.

Škola “Filip Kljajić Fića” na Banovom brdu ove godine u prvi razred upisaće do 150 đaka, raspoređenih u pet odeljenja. Iz ove škole napominju da po pravilu upisuju jedino đake sa svoje teritorije, navodeći da nije retkost da upis u školu traže i đaci čije je prebivalište na drugim opštinama.

Foto: elements.envato.com

Ko obavlja testiranje đaka

Testiranje đaka u školama obavlja psiholog ili pedagog, koji tokom razgovora sa budućim prvakom, koji traje do pola sata, procenjuje emotivnu, socijalnu i intelektualnu zrelost deteta za polazak u školu.

– Testiranje se uvek obavlja kao igra i ne bi trebalo ni na koji način da detetu predstavlja problem. Predstavlja proveru nivoa zrelosti, odgovor deteta na stresne situacije, testiramo nivo njegove socijalizacije i motoriku. Ovo testiranje praktično predstavlja sagledavanje detetovog iskustva od rođenja do dana kada treba da pođe u školu, i procenjuje se da li je zrelo za prvi razred ili je potrebno još raditi sa njim na savladavanju nekih prepreka i usavršavanju nekih veština – objasnila je Mirjana Bojović, psiholog u ovoj školi.

Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dalibor
03/04/2023 00:48

Jeli ova slika samo skinuta sa neke stranice ili je neko novo pravilo da deca dizu 1 prst???