Foto: Profimedia/ilustracija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 15. marta slave Sveštenomučenika Teodota koji je bio episkop kirinijski na Kipru.

Teodot je zbog svoje mudrosti i dobročinstva izabran za episkopa i upravljao je Crkvom s ljubavlju i revnošću. Ali kada nasta gonjenje na hrišćane u vreme cara Likinija, Teodot je izveden na sud i stavljen na muke. Kada ga mučitelj Savin savetovaše da se odrekne Hrista i pokloni idolima neznabožačkim, odvrati mu Teodot:

“Kad bi ti znao dobrotu Boga mojega, na koga se ja nadam, da će me zbog ovih kratkovremenih muka udostojiti večnoga života i ti bi poželeo da za njega postradaš ovako kao ja”.

Udarali su mu klince u telo, a on se molio Bogu s blagodarnošću; pa misleći da mu je kraj blizu, savetovaše i poučavaše hrišćane koji behu oko njega. Ipak u to vreme objavi car Konstantin slobodu hrišćanima i naredi da se puste svi koji su pod sudom radi Hrista. Tada je i ovaj svetitelj bio oslobođen, povrati se onako izmučen na svoj položaj u Kiriniju, i požive još dve godine. Skončao je 302. godine.

Foto: Shutterstock

Ukoliko vas muče brige i razni problemi, sutra obavezno uradite neko dobro delo, potrudite se da pomognete drugima u sećanje i po ugledu na velikog sveca kojem je taj dan posvećen. Videćete da ćete se odmah osećati bolje.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 2. marta po crkvenom, a 15. marta po gregorijanskom kalendaru.

stil

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments