Foto: Pixabay

Mnogi istorijski događaji ostavili su trag na istoriju Novog Sada, kulturu, ali i kuhinju. U Srpskoj Atini kroz vekove postojale su brojne migracije stanovništva, koji su pečatirali svoje postojanje kroz recepte

Poznato je da se na vojvođanskim salašima spremala zimnica, koristilo se domaće mleko i suhomesnati proizvodi. Uzgoj pataka i magaraca sada je retkost, međutim vekovima unazad na svakom salašu su se pripremale zabijačke. Vojvođani su pravili domaću šunku, čvarke, kobasice, slaninu, kulen i razne vrste sireva, a u baštama se gajilo povrće.

Od davnina poznata je čuvena “žuta supa”. Razlog ovog nadimka je baš zbog gusaka koje su se gajile. Vojvođani su pravili supu od guščijeg mesa koje je davalo tu zlatno-žutu boju. Ljudi koji su spremali ovaj specijalitet tvrde da čorba leči dušu. Po starim recepturama za kompletan ugođaj u supu su se dodavali rezanci, tarane i knedle od džigerice. Uz kuvano meso na trpezi je morao biti i sos. Međutim, veliki je izbor soseva- od tradicionalnog paradajz, sosa od mirođije, belog luka i slatkih soseva. Pohovano meso neizostavano je za nedeljni ručak.

Foto: mondo.rs

Uticaj mađarske kuhinje primetan je zbog spremanja paprikaša ili gulaša. Za pripremu ovakvih jela najviše se koristi mlevena crvena paprika, koja u umerenoj količini podstiče varenje i daje specifičan ukus, bilo da je reč o svinjskom ili pilećem mesu.

Jela od testa u Vojvodini i Novom Sadu dolaze u različitim oblicima. Domaća štrudla i rezanci s makom, gomboce sa šljivama i krofne su samo delić vojvođanske ponude.

Foto: Pixabay

Prvi srpski kuvar štampan je zahvaljujući jeromonahu Jeroteju iz Manastira Krušedol. On ga je pripremio i objavio 1855. godine, a pre njega Zaharije Orfelin napisao je prvu knjigu sa kulinarskim receptima u Sremskim Karlovcima.

Neminovno je da su restorani i brza hrana uzeli maha. Ubrzani tempo života, nedostatak vremena i mnogo obaveza svakom sugrađaninu je uzelo mah. Novosadski bulevari nude bogate izbore kuhinja.

Novosadski izum, dobro poznati indexi u ponudi su na svakom koraku. Ako vam je izbor kuvano jelo, možete ga pronaći na nekoliko lokacija u gradu sa dobrom ponudom i cenom. Bezbroj specijalizovanih restorana sa kineskom hranom, meksičkom, italijanskom, mediteranskom. Ipak, možda mirisi “kurtoša”, palačinaka i pečenog kestenja koji se pružaju bulevarima ostavljaju najslađi utisak.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments