Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Novogodišnji aranžmani za najveseliju noć u Novom Sadu uglavnom su rasprodati a prema rečima turističkih radnika, smeštaj i provod u hotelima rezervisalo je najviše turista iz Bugarske, Slovenije i Rumunije, ali i dosta domaćih gostiju.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog sada Milenko Mijić izjavio je za “Blic” da su ugostiteljski objekti u gradu spremni za doček Nove godine.

– Tradicionalno, grad će posetiti brojni turisti iz drugih mesta u Srbiji i iz inostranstva. Cene dočeka u ugostiteljskim objektima se razlikuju u zavisnosti od ponude pića i hrane i od organizacije programa dočeka. Najviše se očekuje od dnevnih žurki koje su po pravilu besplatne a koje su poslednjih nekoliko godina postale vrlo popularne među stranim i domaćim gostima – ističe Mijić.

Prema njegovim rečima, program i ponuda pića i hrane u ugostiteljskim objektima neće razlikovati u odnosu na prethodne godine bez obzira na povećanje cena zbog inflacije.

– Raspon cena će se kretati od četrdeset evra pa naviše. Pojedini ugostiteljski objekti naplaćivaće rezervaciju dočeka u koju je uračunata neograničena konzumacija pića. U nekim će se posebno naplaćivati ulaz, a posebno konzumacija pića i hrane. Cene će se kretati od 20 evra pa naviše. U svakom slučaju bez sto evra se ne treba kretati na proslavu nove godine – poručuje Mijić uz napomenu da su rezervacije u ugostiteljskim objektima već počele.

Teslina svetlosna galerija; foto: V.Veličković

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture zatvara titularnu 2022. godinu uz Doček, nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji će osvetliti barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine biće organizovan po šesti put u Novom Sadu, kroz spoj vizuelne i izvođačke umetnosti.

Kako najavljuju organizatori, publika će 31. decembra na nekoliko bina uživati u muzičkom programu: na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije u 21 čas program otvara Perpetuum Jazzile, a nakon njih koncert će održati Kosheen od 23 časa i DJ Biesmans koji će nastupiti pola sata posle ponoći. Takođe, na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića od 22 časa publika će slušati Stereo MC’s, a od 23:30 Mimi Mercedez. Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Monohrom sa početkom u 22 časa, Repetitor u 23 časa, dok će Obojeni program svoj koncert početi pola sata posle ponoći.

Foto: M. Pudić

Tesla svetlosna galerija i ove godine oživljava Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih “Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije “Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.

Ulaz na programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu biti obezbeđeni punktovi sa pićem i hranom. Takođe, biće obezbeđeni i mobilni toaleti a više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Milutin i Mileva kao početak i kraj godine titule Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl “Zeniteum”. Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom “Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom “Mileva: Mi smo stena”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu. Dok je kroz “Vreme i vaseljenu” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 1.200 kvadrata obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena “Mileva: Mi smo stena”.

Izložba “Mileva”; foto: Grad Novi Sad

Ulaz na obe izložbe 31. decembra je besplatan, ali su neophodne prijave. Više informacija o načinu prijave i terminima možete pronaći na sajtu docekns.rs. Obe izložbe biće otvorene 1. 2. i 3. januara od 12 do 20 časova.

blic.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments