Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je lek protiv korona virusa američke kompanije MSD stigao u Srbiju.

Kako se koristi lek? 

Tableta leka molnupiravir se daje dva puta dnevno pacijentima iz ranjivih grupa koji su se nedavno razboleli.

Tokom kliničkih ispitivanja, tableta koja je prvobitno razvijana za borbu protiv gripa, prepolovila je rizik od hospitalizacije pacijenata zaraženih virusom Kovid-19.

Da lek molnupiravir stiže u našu zemlju u decembu najavila je i drektorka RFZO dr Sanja Radojević Škodrić.

– Njegovo davanje pacijentima trebalo bi da rastereti bolničke kapacitete i smanji broj umrlih od kovida – kazala je direktorka RFZO.

Kome je namenjen ovaj lek? 

Lek je namenjen pacijentima koji imaju pridružene bolesti jer su oni u povišenom raziku od razvijanja teške kliničke slike i to su prevashodno osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti, ali i onkološki pacijenti. Lek se ne daje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

Molnupiravir se daje u prvih pet dana odmah nakon pozitivnog testa na kovid-19 i to pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Pacijentu se daje jedna kutija ovog leka i on je u obliku tablete.

– Ovaj lek davaće se osobama sa lakšom kliničkom slikom. Struka je ta koja određuje kojim će se pacijentima i u kojim fazama davati lekovi – naglasila je direktorka RFZO.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments