Foto: Pexels
Drugu buster dozu, odnosno četvrtu dozu protiv infekcije Covid-19 može primiti svako kome je prošlo najmanje pet meseci od treće doze, ili mesec dana od preležane korone, a ujedno i najmanje pet meseci od treće doze.

Takođe, iako je akcenat preporuke usmeren na hronične bolesnike, ali i zdravstvene radnike, ne postoji nijedna prepreka za bilo kog drugog građanina starijeg od 18 godina. Dakle, potrebno je samo da zadovoljite kriterijume i odete na vakcinalni punkt.

Na raspolaganju ima dovoljan broj vakcina svih proizvođača, kažu lekari, a u zavisnosti od distribucije zavisi i dostupnost određenog proizvođača na određenom punktu. U svakom momentu dostupne su vakcine Fajzer, Sinofarm i Sputnjik V, u nekim domovima zdravlja ima i Astra Zeneke i Moderne, dok se u drugima očekuje nabavka za četvrtu dozu, što ne bi trebalo da zabrinjava jer kontigenti vakcina svih proizvođača redovno pristižu.

Institut za javno zdravlje „ Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je saopštenje kome se četvrta doza posebno preporučuje, što ujedno nije prepreka i za sve ostale građane koji to žele da učine.

– U skladu sa zaključkom Stručnog komiteta za imunizaciju, drugu buster dozu vakcine protiv kovid 19 mogu primiti sve osobe uzrasta 18 godina i starije, kod kojih je od davanja prve buster doze prošlo najmanje pet meseci. Druga buster doza prvenstveno se preporučuje kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama koje su u okviru primovakcinacije primile samo dve doze vakcine i buster dozu nakon toga, osobama starijih od 60 godina, zaposlenih u zdravstvenim ustanovima koje rade na poslovima prilikom kojih dolaze u kontakt sa pacijentima.Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao druga buster doza, piše u uputstvu koje se nalazi na sajtu „Batuta“.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments