Kako je to izgledalo nekada, kada su kafane ljudima bile kao kuće. Nastale za vreme turske vlasti u Srbiji ubrzo su zadobile popularnost. Manifestacija “Noć Boema” vraća nas u petak, 17. decembra, u ta stara vremena. 

-Ovim se trudimo da proširimo turističku ponudu Novog Sada kroz promociju značajnih novosadskih ličnosti koje su obeležile kraj 19. i početak 20. veka, smeštenih u ambijent kafane, koja je u to vreme predstavljala mesto gde su se pisale pesme, održavali politički sastanci, realizovali poslovi- rekla je za NS Uživo Mirjana Tankosić, PR manifestacije.

Manifestacija će se održati na platou ispred Spensa, kod Gradske kafane. Svaki performans imaće dva izvođenja. Između performansa sviraće tamburaški ansambl “Opus”.

Na pozorišnoj bini, za kafanskim stolom, na kratko oživeti Jovan Jovanović Zmaj, Đura Jakšić i Mika Antić. Uz tamburaše, kroz dijaloge i monologe, pripovedaće se priče iz njihovog vremena kako bi se sugrađani i slučajni prolaznici upoznali sa njima i podsetili na važne ličnosti iz istorije naše umetnosti, književnosti i kulture.

Performans kafana “12 apostola” sa početkom od 17.00 časova i 18.30, Miroslav Mika Antić “pojaviće” se za kafanskim stolom, dok tiho svira tamburica i kroz dijalog sa svojim prijateljem evocirati uspomene.

U performansu “Poslednji groš”, kafane koja se nalazila u Požarevcu, Đura Jakšić će ispričati čuvenu anegdotu koja na pravi način oslikava prirodu ovog velikog pesnika i slikara. Ovu predstavu možete pogledati u 17.30 i 19.00 časova.

Jovan Jovanović Zmaj gledaocima će se predstaviti iz kafane “Bela lađa” sa svojom braćom Kornelijem, Dimitrijem i Georgijem. Ovaj performans počinje u 18.00 časova i 19.30.

Scenario je pisala Nina Karanović, a igraju Ana Pavlović, Mirko Marković, Zoran Straka, Milan Milošević, Janko Maglovski, Bojan Vukenović. Manifestaciju realizuje udruženje Zeleni Front uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments