Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Za sve ljubitelje astronomije i svemira, na Fruškoj gori na Letenci juče je počeo “Astronomski kamp”.

Tokom kampa planirano je noćno posmatranje nebeskih objekata, dok dnevni program sadrži razgovore o nauci i dostignućima u istraživanju svemira.

Posetioci imaju priliku i da se upoznaju sa astronomskom opremom, nauče nešto o korišćenju teleskopa, kao i da se izvešte u pravljenju astrofotografije. Među predavačima se nalaze i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava.

“Kako napraviti dobru astrofotografiju? Šta znamo, a šta ne znamo o Tunguskoj eksploziji? Kako će izgledati buduća misija na Mesec? Koji su međuzvezdani objekti posetili Sunčev sistem?”, samo su neka od pitanja na koje će kamp odgovoriti, kaže se u saopštenju.

Letnji kamp “Letenka” organizovaće Astronomska društva “Novi Sad”, “Lira” i “Kosmos”, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i medicinu sporta, kao i podršku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Ovaj kamp je zamišljen još pre dvadesetak godina sa namerom da se izađe u susret mladim ljudima, da bude što pristupačniji i sa što manje troškova za učesnike koji bi želeli da se informišu i obrazuju iz ove oblasti.

Posetioci su došli sa svojim šatorima i hranom, a svi ostali sadržaji poput predavanja, vode, struje, obezbeđenja – su besplatni i obezbeđeni od organizatora, prenosi RTV.

blic.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana
13/07/2022 12:40

Drago mi je da kamp ima stabilno finansiranje.