Foto: nsuzivo.rs
Danas, 3. decembra obeležava se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Tom prilikom u Kulturnom centru upriličena je modna revija „Na krilima mašte“ koju su priredile osobe ometene u razvoju, a kojoj je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik je naglasio da ljudima sa smetnjama u razvoju nije dovoljno posvetiti samo jedan dan u godini, pa ni jednu nedelju i mesec, na njih treba obraćati pažnju dosta češće jer se u tome ogleda ljudskost i međusobna solidarnost.

-Niko od nas nije savršen, ili možda još bolje, svi smo savršeni na svoj način. Hajde da uvažimo tu naizgled različitu savršenost! Hajde da se bolje razumemo, pogledamo jedni druge, pomognemo jedni drugima. Ne zato što bi to trebalo da se desi, nego da zaista to uradimo. Mislim da je stvar razumevanja preduslov za podršku – istakao je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs

Dodavši da baš svako u zajednici ima pravo na šansu, Vučević je naglasio da je do sada od strane Grada dosta urađeno u ovoj sferi, ali i dalje nije dovoljno.

-Uradili smo mnogo, ali nedovoljno. Mislim da i dalje ima puno barijera kojih moramo da se oslobodimo. Kad to kažem mislim na mentalne barijere, poput nerazumevanja, predrasuda i nezainteresovanosti. Ako krenemo da otklanjamo te barijere, verujte da će fizičke nestajati kao vodom odnete – rekao je Vučević.

Pored gradonačelnika, prisutnima se u ime Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada obratio i predsednik Gradske organizacije slepih Goran Vuković.

– Želim da se u ime Odbora zahvalim na podršci koju Grad pruža našim organizacijama i da istaknem da je ta saradnja na izuzetno visokom nivou. Siguran sam da će ona ići samo uzlaznom putanjom – rekao je Goran Vuković i napomenuo da se radovi sa današnje modne revije mogu naći u prodajnom prostoru „Na krilima mašte” na Spensu i u „Osi ART galeriji” u Zmaj Jovinoj ulici br. 20.

Foto: nsuzivo.rs

U okviru programa učenici ŠOSO „Milan Petrović“ izveli su igrokaz “Život je slagalica”, a program je klavirskom izvedbom uveličala Kristina Jevtović.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine. I ove godine u Novom Sadu, on će biti obeležen nizom aktivnosti u vidu preventivnih medicinskih pregleda, tribina, pozorišnih predstava, sportskih takmičenja, likovnih izložbi, modnih revija, kreativnih i muzičkih radionica. To će sve biti realizovano tokom čitavog meseca na više lokacija u gradu, u organizaciji ustanova i udruženja osoba sa invaliditetom.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tina
04/12/2021 13:26

Nadam se da će ova vest biti istinita i da će osobe sa invaliditetom biti obaveštene preko svojih organizacija kade i gde će se pomenuti događaji desiti.