Foto: Grad Novi Sad

Tradicionalni dečji folklorni festival „Zlata brana“ otvoren je danas u OŠ „Ljudovit Štur“ u Kisaču, a na ovogodišnjem, 28. po redu međunarodnom festivalu, učestvuju folklorni ansambli iz Srbije i regiona.

Festival „Zlata brana“ je otvorila predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, poručivši da su učesnici i organizatori festivala „čuvari tradicije i kulture Slovaka“. Ona je prisutne pozdravila u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, kao i u svoje lično ime.

Foto: Grad Novi Sad

– U Vojvodini se vekovima čuva kultura nacionalnih zajednica koje nastanjuju ove prostore. Ukoliko je kultura specifičan ambasador zemlje, onda je vaš doprinos predstavljanju slovačke kulture zaista velik. Vi na najlepši mogući način čuvate tradicionalne vrednosti, kulturnu baštinu i nacionalne običaje Slovaka. I to ovde ne čine stariji, od koji se možda najviše očekuje, već to postižu mladi ljudi, čuvajući nasleđe koje prenose budućim generacijama. To zaista jeste pravi put da se sačuvaju vrednosti jednog naroda i jedne zajednice – poručila je predsednica gradskog palramenta.

Ona je dodala da je u godini titule Evropske prestonice kulture, kultura više nego ikad prisutna u našoj svakodnevnici, komunikaciji i razumevanju.

– To je sjajan trenutak da se učvrste veze među ljudima, da poštujemo i razumemo jedni druge – zaključila je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Organizator festivala je Kulturni centar „Kisač“, a direktor ovog centra Pavel Surovi kazao je da je festival otvorio svoja vrata ansamblima iz Srbije, Hrvatske i Slovačke, te da je jedinstven u regionu.

– Festival čuva kulturni identitet Slovaka, neguje kulturnu i folklornu baštinu Slovaka – poručio je Pavel Surovi.

Foto: Grad Novi Sad

On se zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću na podršci i pomoći slovačkoj zajednici u Novom Sadu.

Nakon svečanog dela festivala „Zlata brana“ održan je gala koncert, a gostima su se predstavila mnogobrojna dečija folklorna društva.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments