Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Gradskoj kući upriličena je dodela nagrade Miroslava Antića. Program je započet kratkim videom u kom su poznati recitovali citate poznatog pesnika Miroslava Antića. Događaju su prisustvovali Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, Jelena Marinković Radomirović, predsednica Skupštine Novog Sada

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Događaj je simbolično otvorila grupa Kal, podsetivši sve prisutne da je Mika bio veliki ljubitelj romske muzike.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Od ranog detinjstva upućeni smo na knjige kao vodiče kroz život koji nas čeka. One nam uglavnom služe kao putokazi sa zacrtanim pravcem kretanja- od azbuke do matematike. Ali ima i onih knjiga čije reči nas nagone da krenemo daleko, putem mašte. Najveći deo svog života Miroslav Mika Antić proveo je u Novom Sadu, te je večno utkao svoj duh u Srpsku Atinu. Nesebično je izložio svoju emociju na videlo svoj celom svetu iz najskrivenijih delova srca i uma. Pomagao nam je da osvetlimo i osvestimo naše skrivene delove duše. Od ranog detinjstva on je kroz lektiru i druge knjige bio naš vodič. Hvala mu na svemu što nam je ostavio u amanet- reči su Dalibora Rožića.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U sklopu manifestacije svake godine se dodeljuje nagrada Miroslava Antića za najbolju pesničku knjigu. Ove godine žiri je nagradu dodelio pesniku Blagoju Bakoviću za poetsku zbirku “Nije to moja voda”.

Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, istakao je da je oko 106 knjiga poezije pristiglo na ovogodišnji konkurs.

-Ima li šta merodavnije od te činjenice. Čast je za Kulturni centar Novog Sada da dodeli nagradu pesniku takvog kalibra kao što je Blagoje Baković- reči su Panaotovića.

Miroslav Aleksić, predsednik žirija, naglasio je da su na konkurs za nagradu Miroslav Antić prispele 104 pesničke knjige od 55 izdavača. Žiri je u uži izbor uzeo knjige od sedam autora.

-Koliko je ovaj uži izbor jak govori činjenica da su među tih sedam pesnika i dobitnik ovogodišnje “Zmajeve nagrade” Matice srpske i nagrade “Meša Selimović”- rekao je predsednik žirija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prisutnima se obratio i ovogodišnji dobitnik nagrade “Miroslav Antić” Blagoje Baković.

– Živeo je i ostao da živi na ovom svetu među zvezdama, među mesečinama po noćima i zorama, po danima i kafanama, po sutonima i sunčevinama pesnik Miroslav Antić- pročitao je stihove.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Manifestacija koja će trajati do 20. marta, organizuje se u znak sećanja na pesnika Miroslava Miku Antića i na njegov književni opus, a realizacija je poverena Kulturnom centru Novog Sada.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments