Jedan od najvećih glumaca 20. i 21. veka, pre 60 godina, kao zvezda u usponu šetao je ulicama Novog Sada, i fotografisao se na Novosadskom keju, u blizni spomenika “Porodica”. Veliki holivudski zavodnik tada je prošao potpuno nezapažen. Njegova filmska slava doći će znatno kasnije.

Svega dvadesetak kilometara od Novog Sada, Klint Istvud je snimao čuveni film “Kelijevi heroji”, u kome su pored njega briljirali Teli Savalas i Donald Saderland. Film je sniman u Vrdniku gde je na početku 20. veka postojala cela industrijska civilizacija.

Isečak iz filma “Kelijevi heroji” sniman 20 kilometara od našeg grada; foto: Microsoft

USPON I PROPAST

To je bio grad fenomen sa iskustvom od preko 160 godina rudarskog života u sremskom mikrokosmosu. Rudarski Vrdnik, bio je jedinstveno “ostrvo Evropa” na Fruškog gori.

Nakon ukidanja rudnika u Vrdniku su porušeni ili devastirani brojni spomenici industrijskog nasleđa. Napušteni objekti bili su primamljivi za holivudske producente. I Holivud je 1969. godine došao na Frušku goru.

Sve detalje o usponu i propasti rudarskog Vrdnika opisao je novinar Željko Marković u knjizi “Vrdnik međunarodna priča”.

RADNIČKE KOLONIJE KAO KULISE

Krajem šezdesetih godina rudnik uglja zatvoren. Napuštene kolonije postale su savršene kulise. Čuvena holivudska ratna komedija “Kelijevi heroji” (Kelly’s Heroes), reditelja Brajana Hatona, snimljena je u koprodukcijski Metro-Goldwyn-Mayera i Avala filma. U jednoj sceni Donald Saderland, nalazi se na jednom od američkih tenkova koji napadaju Nemce koji pod tenkovskom vatrom padaju kao snoplje. Scena je snimljena 1969. godine na separaciji vrdničkog rudnika, koju su godinu dana ranije zatvorili, a nemačke vojnike i pružne radnike statiraju dojučerašnji vrdnički rudari. Postrojenje separacije, koje gađaju američki tenkovi, stvarno je razoreno za potrebe ove scene, pošto su Vrdničani separaciju najstarijeg rudnika uglja u Srbiji i jednog od najstarijih evropskih ugljenokopa budzašto prodali filmadžijama. Tako je Holivud na bizaran način stavio tačku na 160 godina stari vrdnički rudnik uglja!

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments