Foto: Pexels
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati sastanak na kom će se govoriti o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi

Kako prenosi britanski “Fajnenšel tajms”, novi soj imati povećan broj mutacija.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

SZO danas održava vanredno zasedanje, a stručnjaci će razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa” rekao je De Oliveira za FT.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše rigorozan pregled i testiranje putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hongkonga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte. Novi Zeland, takođe, pažljivo prati prati globalne savete o novoj varijanti.

Doktor Marija Van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid-19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da se još uvek ne zna mnogo o ovoj varijanti, a ono što znaju je da ova varijanta ima veliki broj mutacija.

– Zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša – izjavila je Van Kerkove i dodala da će se istraživači sastati kako bi “shvatili gde su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti“ u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbegne imunitet.

novosti.rs/nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tihomir
26/11/2021 09:12

Jeeestee u japanu je od mutacija oslabio, a u africi ojačao … Sad zna da bira i gde su siromasi, do sad znao samo na sat da gleda. Stvarno napreduje mališa.

Sanja
26/11/2021 11:22
Reply to  Tihomir

Bas i ja to pomislila. Zabrinuli su se nestajanja, pa sad brzo novi soj.. ❤️