Foto: WHNT.com

Panel Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u petak je preporučio upotrebu dva leka – farmaceutske kompanije Eli Lilli i GlakoSmithKline i Vir Biotehnologi – dodajući nove opcije za lečenje pacijenata, kako se varijanta omikrona koronavirusa brzo širi.

Podaci SZO pokazuju da je omikron, koji izbegava zaštitu koju pružaju mnoge vakcine i terapije, identifikovan u 149 zemalja. Ubrzo zamenjuje deltu kao dominantnu varijantu u nekoliko država, primoravajući vlade i naučnike da ojačaju odbranu.

Komisija je u četvrtak preporučila Lilli’s baricitinib, koji se prodaje pod brendom Olumiant, za pacijente sa teškim oblikom koronavirusa u kombinaciji sa kortikosteroidima, dok je uslovno podržavala terapiju antitelima GSK-Vir za blaže pacijente sa najvećim rizikom od bolničkog lečenja.

Do sada je terapija monoklonskim antitelima GSK-Vir bila jedina koja je pokazala efikasnost protiv omikrona u laboratorijskim testovima, dok su slični tretmani Eli Lilli and Co i Regeneron Pharmaceuticals nudili nižu zaštitu u takvim testovima.

Stručnjaci SZO su primetili da je efikasnost tretmana monoklonskim antitelima – laboratorijski proizvedenih jedinjenja koja oponašaju prirodnu odbranu tela – protiv novih varijant kao što je omikron još uvek neizvesna, i rekli su da će smernice za ovu klasu lekova biti ažurirane kada se dobiju podaci.

Smernice SZO, objavljene u British Medical Journalu, takođe navode da dokazi pokazuju da baricitinib poboljšava stopu preživljavanja i smanjuje potrebu za respiratorom.

Francuska medicinska dobrotvorna organizacija Lekari bez granica (MSF) takođe je rekla da bi baricitinib mogao da bude potencijalna alternativa trenutnim tretmanima monoklonskim antitelima koje preporučuje SZO, a koji još uvek nedostaju u mnogim zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

nsuzivo.rs/HRT

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments