Foto: www.self.com

Naša tela su posebno osetljiva tokom menstruacije, a neke navike koje se pridržavamo tokom ovog perioda ne smatraju se zdravim. Zbog toga bi bilo najbolje da se jednostavno oslobodite takvih loših navika.

Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže beljeni pamuk ili veštačku svilu

Većina uložaka i tampona je napravljena od rajona, ili veštačke svile koja je slična poliesteru, i beljenog pamuka. Takvi jastučići mogu sadržati tragove pesticida, izbeljivača i dioksina, toksičnih veštačkih jedinjenja koja mogu da poremete plodnost i endokrini sistem. Dugotrajna upotreba ovakvih tampona i uložaka može da ugrozi vaše zdravlje, pa postoji bolja opcija, a to je korišćenje organskih, nebeljenih uložaka i tampona.

Promena tampona ili uložaka nije dovoljno često

Što duže nosite tampon ili uložak, više bakterija raste. Na ovaj način stvarate pogodno okruženje za bakterije kao što je Staphilococcus aureus, koja izaziva sindrom toksičnog šoka. Preporučuje se da se uložak i tampon menjaju svakih četiri do osam sati.

Upotreba mirisnih proizvoda

Niko ne želi da smrdi, ali upotreba proizvoda koji sadrže veštačke mirise nije dobra ideja tokom menstruacije. Takvi proizvodi mogu iritirati telo, dovesti do bakterijskih i gljivičnih infekcija i puni su sintetičkih hemikalija poput ftalata i parabena. Zbog toga je tokom menstruacije najbolje izbegavati uloške, tampone i kupke sa veštačkim mirisima.

Nedovoljno sna

Teško je spavati uz grčeve, nemir i nesanicu izazvanu hormonima, ali je kvalitetan san od sedam do devet sati dnevno najneophodniji kada imate menstruaciju. Nedostatak sna ima stresno i zapaljivo dejstvo na telo i može poremetiti nivo hormona i vaše raspoloženje. Ali dok spavate, vaše telo ima vremena da ojača svoj imuni sistem i da se oporavi. Neophodno je imati higijenske proizvode koji će pružiti zaštitu tokom celog dana.

Izbegavanje vežbanja

Osim što je odličan način za oslobađanje od stresa i znojenja toksina, vežbanje takođe pomaže u ublažavanju grčeva i poboljšanju kvaliteta sna. Čak i kada imate menstruaciju, preporučuje se da vežbate najmanje 30 minuta svakog dana. Jednostavne aktivnosti poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pomažu u smanjenju intenziteta menstrualnih grčeva.

Gradske info

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments