Foto: Pexels
Organizacija Centar za mame koja se već skoro deceniju zalaže za prava mama, pokrenuo je MamaSOS telefonsku liniju za podršku mamama. 

MamaSOS će mamama iz cele zemlje omogućiti da ih neko sasluša, da sa nekim porazgovaraju o tome kako se osećaju i dati im priliku da podele svoje brige, nedoumice i probleme.

– Ovo je prva linija za podršku mamama koja je ikada pokrenuta u našoj zemlji. Mame su najčešće te koje pružaju podršku drugima, a linija MamaSOS je tu da pruži podršku njima – izjavila je povodom pokretanja linije direktorka Centra za mame Jovana Ružičić.

Telefonska linija biće besplatna i dostupna, za početak, svakim radnim danom od 9 do 15 časova pozivanjem broja 060/339-3390. Linija je namenjena mamama dece svih uzrasta, a detalji razgovora, kao i svi podaci koje mama podeli tokom razgovora, ostaju poverljivi.

Centar za mame ove godine je sproveo istaživanje pod nazivom „Mama, kako si? Istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na mame” i pokazalo je da se preko 70% mama tokom pandemije osećalo ponekad ili često usamljeno, a tek trećina mama ocenilo je svoje psihičko stanje za vreme pandemije kao dobro.

Volonterke savetnice koje su obučene za razgovor na liniji pružiće mamama emotivnu podršku, saosećanje i razumevanje. Projekat MamaSOS je podržan u okviru programa društvene odgovornosti „Svet kakav želiš“ koji sprovodi kompanija A1 Srbija, pružajući mentorstvo i finansijsku pomoć inicijativama na području javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije.

Proizvedeni sadržaj i stavovi izrečeni u okviru projekta su isključiva odgovornost sprovodioca projekta. Uvek je bolje i uvek si bolje kad ima ko da te sasluša. A kada je mami bolje i dobro, svima nam je. Mame, niste same!

MamaSOS telefonska linija za podršku mamama počinje da radi 15. 12. 2021.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments