Foto:novisad2022.rs
Nosioci titule kulturnih prestonica tokom 2022. godine – gradovi Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija) i Novi Sad (Srbija) – predali su na sinoćnoj svečanosti u Atini te titule prestonicama kulture za 2023. godinu, Temišvaru (Rumunija), Vespremu (Mađarska) i domaćinu – Elefsini (Grčka).

Svečanost je sinoć održana u Akropoljskom muzeju u Atini, koja je, inače, bila prva Evropska prestonica kulture 1985. godine.

Foto: novisad2022.rs

Elefsina je opština udaljena 18 kilometara od centra Atine i deo je gradskog područja grčke prestonice. Elefsina (Eleusina) je danas industrijsko područje, a u antičko vreme bila je poznata kao svetilište i rodno mesto velikog starogrčkog tragičara Eshila.

Evropska prestonica kulture je projekat koji slavi složnost različitih evropskih kulturnih obrazaca, sa misijom da kroz komunikaciju različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Evropske prestonice kulture predstavljaju sve ono zbog čega je evropski kontinent cenjen, i to prevazilazi kulturno bogatstvo: naše zajedničke vrednosti slobode, mira, pravde i ljudskih prava. Kultura je Evropa i Evropa smo svi mi – šest gradova koji učestvuju večeras na ceremoniji primopredaje, kao i sve prošle i buduće Evropske prestonice kulture”, izjavio je na ceremoniji potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas.

Autonomija

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments