Foto: Parents/Getty Images

Milioni ljudi na svetu imaju tetovaže i pirsing. Ovi oblici modifikacije su uobičajena sredstva samoizražavanja. Oni su takođe duhovne prirode i za neke je taj čin sam po sebi ritual. A tetovaže i pirsing mogu biti slavljeni, obeležavajući posebne životne događaje.

Doktor Kameron Roksar, vanredni profesor dermatologije iz Njujorka, kaže kako svaki put kad se koža rasteže, tetovaža može da postane mutna, izbledi ili se deformiše. Za tetovaže na stomaku, grudima ili bokovima je najveća šansa da će se promeniti jer će se ta područja najviše proširiti. Takođe, mogle biste primetiti da je vaša tetovaža ostala iste veličine i oblika, ali su se strije razvile unutar nje i uzrokovale to da izbledi. Losioni i kreme neće sprečiti njihovo narušavanje, ali ako se vaša koža vrati u prvobitno stanje, tetovaža bi mogla da izgleda isto kao i pre trudnoće.

Foto: Mocah wallpapers

Da li treba da izvadim pirsinge?

Tokom trudnoće, minđuše i pirsinzi u nosu mogu da ostanu, a ne morate nužno ni odbaciti ni onaj u pupku. Pirsing u nosu ili jeziku smetaće ako slučajno zatreba opšta anestezija. Za carski rez, čak i obične minđuše treba da skinete.

Tetovaža na leđima i epidural

Godine 2010. je članak u American Association of Nurse Anesthetists Journalu doveo u pitanje sigurnost primanje epidurala kroz tetoviranu kožu. Rekli su kako bi igla mogla da pokupi boju, proširi je spinalnim kanalom i potencijalno uzrokuje probleme. Iako je takav prenos boje zaista moguć, pacijenti još nisu prijavili nikakve zdravstvene komplikacije koje proizlaze iz toga. Ako je vaš anesteziolog u mogućnosti da vam da epidural u području kože bez mastila, on će to sigurno napraviti.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments