FOTO: MARINA LOPIČIĆ/ILUSTRACIJA
Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone, izjavio je da će predložiti da zimski školski raspust počne od 15. decembra umesto 31. decembra. Naglašava da bi se obuhvatili praznični period uključujući i Novu godinu po gregorijanskom kalendaru.

– Time bismo obuhvatili praznični period za vernike koji slave po katoličkom kalendaru. Katolički Božić je pre Nove godine, imaćemo tada verovatno i naše ljude koji žive i rade u Zapadnoj Evropi, a dolaze kod nas baš u tom periodu. Mogućnost je da, zbog svega toga, raspust potraje iza pravoslavnog Božića ili srpske Nove godine – rekao je Tiodorović.

Kako kaže Tiodorović druga opcija bi bila da raspust počne pred Novu godinu, a prvi radni dan bio iza pravoslavnog Božića. On je napomenuo da je treća mogućnost da ljudi iz prosvete daju svoj sud o raspustu i trajanju polugodišta, pošto se sve odluke lome preko njihovih leđa.

– Treća opcija je da nastavnici daju najbolje rešenje i sud, da vide kako će da uklope završetak polugodišta i davanje ocena – rekao je Tiodorović.
Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, za RTS rekao je da od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju.
– Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultite. Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da su svi u odeljenju zajedno. Izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn – naveo je Pašić.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kaže da je juče bila 15. sednica Tima za škole gde je utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemiološke situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mika
19/11/2021 12:23

Moja mama se slaže