Foto: Sandra Crepulja

Tradicionalna manifestacija Kupusijada biće održana XIII put u Futogu u petak 4. i subotu 5. novembra

Na manifestaciji „Futoška kupusijada“ promoviše se projekat futoški kupus – brend Srbije, kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Ove godine program Kupusijade traje dva dana.

PETAK 4. novembar

OŠ MIROSLAV Antić – MINI KUPUSUIJADA – 10:30

Osnovna škola “Miroslav Antić” je domaćin “MINI KUPUSIJADE“ – danu posvećenom futoškom brendu kroz programe koji će okupiti decu iz futoških škola i vrtića Biberče, Meda, Kockica i vrtića Zlatokosa iz Veternika. Program u OŠ Miroslav Antić počinje u 10.30 časova kada će posetioci moći da pogledaju izložbu radova, program učesnika Mini Kupusijade i da posete poligon „Razgibani kupusići“ u školskom dvorištu.

OŠ Desanka Maksimović – humanitarna akcija

U OŠ Desanka Maksimović, u okviru manifestacije “Kupusijada”, u petak 4.novembra, u aktivnostima učenika akcenat je na zdravim stilovima života i humanitarnoj akciji. Na pripremljenom štandu, osim igračaka, slanih i slatkih proizvoda koji su učenici pripremili, prodavaće se i proizvodi koje su pravili na časovima likovnog, hemije i domaćinstava (sapune, osveživače prostorija, mirisne sveće i magnetne). Humanitarnoj akciji priključile su se članice Udruženje žena “Kreativni centar” iz Futoga koje su donirale ručne radove. Sav prihod biće uplaćen za decu koja boluju od retkih i teških bolesti.

Obe osnovne škole OŠ Desanka Maksimović i OŠ Miroslav Antić iz Futoga će organizovati humanitarnu prodaju radova svojih učenika, na štandovima na manifestaciji Kupusijada 5.novembra.

SUBOTA 5. novembar

U subotu, 5. novembra, na futoškoj Kupusijadi, posetioci će moći, uz pesmu i igru, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus i futošku sarmu po povoljnim cenama.

Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa.

Svako može da učestvuje u takmičenju, a potrebno je da se prijavi Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077. Takmičari – kuvari mogu da se prijave do petka 4. novembra do 12 časova.

Kulturno zabavni program počinje u 11:30 časova.

U 12:00 predviđeno je svečano otvaranje i obraćanje organizatora i pokrovitelja manifestacije – Grada Novog Sada.
U 14:00 časova biće proglašeni najuspešniji učesnici u takmičenju „Izbor najteže glavice futoškog kupusa“ i najbolji kuvari – pobednici u takmičenju u kuvanju jela od kupusa.

U kulturno – zabavnom programu manifestacije, koji će se odvijati na bini u centru Futoga, od 11.30 sati, uz domaćine iz Ansambla narodnih pesama i igara KC „Mladost“,
i Plesnog studija Miroslav Batak Mićko, nastupiće brojni gosti : deca iz futoških škola, vrtića, klubova, KUD Đura Jakšić iz Maglića, KUD „Janj“ Strojice / Republika Srpska/, MiLa na štiklama, Momci sa Sovića, Dejan Tejovac i Radiša Urošević.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad. Organizatori manifestacije su MZ Futog, Kulturni centar “Mladost”, Udruženje “Futoški kupus”, Poljoprivredna škola sa Domom učenika Futog i Osnovne škole „Miroslav Antić“ i „Desanka Maksimović“

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments