Foto: pexels.com

Dok se učenici osmih razreda osnovnih škola pripremaju za završni ispit koji će im, uz uspeh tokom dosadašnjeg dela školovanja, otvarati vrata u željenim srednjim školama, podjednako roditelji i oni se interesuju za opcije nastavka sticanja obrazovanja.

Sudeći prema potrebama tržišta rada, kao i opštoj situaciji u privredi Srbije, jedan od sigurnih izbora bi mogla biti i ovdašnja Srednja Poljoprivredno-prehrambena škola, koja se nalazi i u sistemu dualnog obrazovanja.

U pomenutom sistemu dualnog obrazovanja će naredne školske godine u somborskoj Srednjoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi biti i đaci mešovitog odeljenja koje na bazi trogodišnjeg školovanja za svet rada sprema buduće pekare i rukovaoce-mehaničare poljoprivredne mehanizacije, kolokvijalno rečeno traktoriste.

Foto: pexels.com

Vozačke dozvole iz školske klupe

Prema rečima profesora Ivana Petreša, pored učenika koji se opredele za smer rukovaoca-mehaničara poljoprivredne mehanizacije i svi ostali učenici Srednje Poljoprivredno-prehrambene škole u Somboru imaju priliku da tokom školovanja steknu i to besplatno saobraćajnu dozvolu za “F” kategoriju.

– Sticanje ove dozvole im omogućava upravljanje traktorom sa dve prikolice, a pored toga kada se odluče za polaganje za “B” ili neku drugu kategoriju, biće u prilici da imaju daleko manje obaveznih časova, što je takođe značajna ušteda za kućni budžet – kaže Petreš.

– Radi se o izuzetno traženim profilima, pa već na trećoj godini rukovaoci-mehaničari dobijaju šansu da rade u poljoprivrednim preduzećima u svojim mestima, da se tamo pokažu i dokažu, što im pruža šansu za zapošljavanje. U sistemu dualnog obrazovanja sa nama sarađuje još jedna somborska kompanija, u kojoj će ovi učenici takođe imati priliku da rade i zarade džeparac. Verujte, radi se o zaista atraktivnoj profesiji, jer, ne samo da su zarade izuzetne, već je i tehnološki napredak poljoprivredne mehanizacije doveo do toga da ovi poslovi danas malo liče na posao traktoriste i mehaničara pre 20 ili 30 godina. Danas su traktori, kombajni i ostale radne mašine klimatizovani, kompjuterizovani i satelitski navođeni, tako da je biti traktorista daleko konfornije i lakše nego nekada – napominje profesor Petreš.

Mada u samoj školi postoji savremena pekara u kojoj učenici koji se opredele za ovaj smer, pored teorijskih, stiču i praktična znanja i budući pekari se obrazuju u sistemu dualnog obrazovanja. Prema rečima prof. Petreša i oni će odlaziti na rad u somborske i pekare u njihovim mestima, gde će takođe dobijati novčanu nadoknadu za posao za kojim tržište sveta rada prosto vapi, što ujedno znači siguran posao odmah po završetku srednjoškolskog školovanja.

Foto: pexels.com

Interesovanje za poljo-tehničara ne jenjava

– Tradicionalno, s obzirom na činjenicu da smo poljoprivredni kraj, najveće je interesovanje roditelja i učenika za opšti smer, odnosno profil poljoprivrednog tehničara, kao i za smer veterinarskih tehničara, koji po pravilu služe i kao odskočna daska na neki od srodnih fakulteta – kaže Ivan Petreš, profesor teorijske i praktične nastave u ovoj školi. – Radi se o četvorogodišnjim srednjoškolskim programima, baš kao i kada je u pitanju smer prehrambenog tehničara, koji je u sistemu dualnog obrazovanja.

Škola je od svog osnivanja poznata po velikom praktičnom znanju koje pruža učenicima, pošto je u sastavu škole i velika ekonomija na kojoj svakodnevno đaci stiču znanja koja im omogućavaju da po završetku škole potpuno spremni počnu sa radom, bilo kod poslodavca ili na vlastitim, roditeljskim imanjima što je znatno češće.

– Ne čudi što je najveće interesovanje za smer poljo-tehničara, kojih ove godine primamo 30, pošto tokom školovanja stiču podjednako znanja iz ratarske, povrtarske, voćarsko-vinogradarske, stočarske i cvećarske proizvodnje, što im omogućava zaposlenje kod poslodavaca, ali i započinjanje nekog svog poljoprivrednog biznisa koji je podržavan i brojnim konkursima za subvencije pokrajine i republike kada su u pitanju mladi poljoprivrednici. Kada je u pitanju prehrambeni smer, bitno je naglasiti da 12 učenika ide u dualno, što znači da će oni ići u firme, fabrike na praktičnu nastavu. U ovoj školskoj godini đaci prehrambenog smera će imati praktičnu nastavu u najpoznatijoj mlekari i jednoj fabrici kora i testenine i za to će primati i novčanu nadoknadu, što je i za roditelje i za učenike jedna motivacija više. Ipak, najvažnija stvar je svakako činjenica da nakon završetka školovanja ova deca imaju šansu da ostanu zaposleni u tim firmama – kaže Petreš za Dnevnik.

blic.rs/dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments