FOTO: UNSPLASH.COM
Pravi je izazov izabrati adekvatnu odeću tokom visokih letnjih temperatura, u kojoj će se telesna temperatura najlakše regulisati i koja neće dovesti do prekomernog znojenja.

Da li i vi imate problem odabira garderobe za posao i svakodnevne aktivnosti tokom vrelih letnjih dana? Zamenite svakodnevne odevne komade odećom napravljenom od lana. Upravo lanena odeća je najbolja investicija u našu letnju garderobu, jer je vrlo prozračna, a istovremeno se odlikuje sposobnošću upijanja vlage pa se u njoj ne znojimo.

Lanena tkanina izrađena je od vrlo finih vlakana dobijenih iz biljke lana. Vlakna se pažljivo uklanjaju i zatim tkaju u udobnu i izdržljivu tkaninu. Lanena tkanina smatra se jednom od najstarijih na svetu i često se povezivala s izdržljivošću i bogatstvom.

Izuzetno izdržljiva odeća

Lan je poznat kao najjače prirodno vlakno na svetu i puno je izdržljiviji od pamuka. Čvrstoća vlakana direktno prinosi čvrstoći tkanine od koje je odevni predmet izrađen, pa su laneni odevni predmeti vrlo izdržljivi i otporni. Sa svakim pranjem lanena odća postaje mekša i glatkija. Obična pamučna košulja može se nositi nekoliko godina pre nego što se uništi usled korišćenja i čestog pranja, a lanena košulja će uz pravilnu negu izgledati gotovo kao nova i prenositi se s kolena na koleno.

Korisna za zdravlje

Mnogi ljudi pate od raznih alergija i kožnih bolesti, pa im nošenje odeće od određenih tkanina stvara probleme. Za njih je lanena odeća zasigurno najbolji izbor, jer lan tokom uzgoja i obrade često nije izložen štetnim hemikalijama, a pritom je vrlo prozračan. To omogućava slobodno kretanje vazduha, pa brzo odvodi vlagu. Kao rezultat toga, manja je mogućnost nakupljanja vlage, što je savršeno okruženje za razmnožavanje mikroba i bakterija.

Prijatna za nošenje

Lanena odeća je vrlo prozračna zbog prirodnih vlakana i ne lepi se za našu kožu. Prozračnost i sposobnost odvođenja vlage omogućavaju nam da izbegnemo neprijatan osećaj pregrejavanja i znojenja u lanenoj odeći, što se često događa kada nosite sintetičku odeću. Lanena odeća obično je dostupna u slobodnijim krojevima, što dodatno doprinosi udobnosti nošenja.

Izvor: magazin.novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments