Foto: Lupilu.hr

Migrena je neurološka bolest čije okidače često zanemarujemo. Sve češće se javlja zbog preterane konzumacije digitalnih sadržaja koji naprežu oči.

Premda je danas teško da se izbegnu ekrani, postoje razni načini na koje barem malo možemo da umanjimo napor očiju i izbegnemo bolne migrene.

Svako malo skrenite pogled s ekrana

Najbolje bi bilo kada biste svakih 45 minuta mogli da uzmete pet minuta odmora od ekrana. To znači da se odmaknete od računara, ali bez uzimanja telefona u ruke. Na taj način oči će da se regenerišu. Dok ih odmarate, posvetite tih pet minuta vratu i ramenima pa ih malo razgibajte kako biste podstaknuli cirkulaciju. Istezanje pomaže kod migrene jer opušta mišiće, što šalje signal živcima da ne budu toliko napeti i šalje povratnu informaciju centrima za bol u mozgu.

Foto: lifeofpix.com

Filtrirajte plavo svetlo

Istraživanja pokazuju da plavo svetlo može da pojača migrenu u poređenju sa onim zelenim ili belim. Pokušajte da koristite naočare koje filtriraju plavu svetlost i olakšavaju očima gledanje u ekran. Ako naočare nisu opcija, uvek možete da prebacite telefon na noćni način rada jer tako emituje manje plave svetlosti koristeći toplije tonove.

Odbacite rasvetu koja vam visi iznad glave

Zamenite fluorescentne i LED sijalice onima sa toplijim žutim ili zlatnim. Fluorescentna svetla obično su previše svetla i jaka i mogu da pogoršaju glavobolju. Dobra opcija su i prigušena svetla ili stolna lampa.

sd.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments