Foto: Akademije umetnosti u Novom Sadu/blic.rs
Ana, Jovan i Ensar su troje mladih ljudi koji dele pasiju prema dizajnu i video igrama, a prateći svetske trendove to su uspeli da pretvore u vrlo uspešan projekat.

Njih troje pod imenom LabRats napravili su i objavili video igru koju je do sada samo na Google Play servisu preuzelo pola miliona ljudi.

Ovaj tročlani tim čine dvoje studenata Dizajna video igara Akademije umetnosti u Novom Sadu Ana Čaušoska i Ensar Šaćirović i njihov prijatelje Jovan Bulatović koji je diveloper. Oni su autori hit mobilne video igre Fridge Organizing i svi koji su opsednuti popularnim TikTok izazovom sigurno su je već isprobali.

Igra Fridge Organizing; foto: Printscreen/blic.rs

– Uzeli smo poznati trenda na TikToku i smislili najoptimalniji i najzabavniji načina da se trend, koji je organizovanje frižidera, uz pomoć naknadno dodatim plastičnim pregradama, prenese u svet jedne mobilne igre. Igra je generalno jednostavna zbog žanra kom pripada, pa je fokus stavljen na vizuelni deo igre koji se morao istaći – kaže za “Blic” nam Enser iz LabRats.

Oni su igru predstavili krajem decembra prošle godine a sve je nastalo u okviru programa CrazyHubs u Novom Sadu.

– Fridge Organizing je skoro dva meseca od izlaska na Play Store bila jedinstvena po pitanju kombinacije tematike, naše mehanike i vuzalnog identiteta i to ne samo u žanru hypercasual igara – priča nam Ensar.

Ova besplatna igru do sadaima preko 500.000 skidanja na Google Play Android servisu, kao i prosečnu ocenu od 4.1 na gotovo 3.000 recenzija korisnika.

Ensar i Ana su na trećoj godini studija, na smeru dizajna video igara. Na njihovoj igri on je radio 3D modele i animacije, a Ana UI i mehanički dizajn igre

Video igre – nova oblast savremene umetnosti

Industrija video igara u Srbiji intenzivno beleži rast i to sličan globalnim trendovima. Ima godišnju stopu rasta od oko 20 odsto. Na primer, u 2020. godini ostvarila je oko 120 miliona evra prihoda, sa više od 2.000 zaposlenih kadrova (gotovo 30 odsto žena) u više od 120 kompanija.

O tome priča i stručni saradnik u nastavi na studijskom programu Dizajn video igara Ivica Milarić koji tvrdi da je uspeh koji su Ana, Jovan i Ensar napravili fantastično postignuće.

– To bi važilo za svaki tim mladih profesionalaca u industriji video igara, bez obzira gde se nalaze. Meni lično, kao predavaču, uspeh Fridge Organizing je sjajna vest, kao i dodatna motivacija da ovakva postignuća postanu redovna za sadašnje i buduće studente – kaže on.

Fridge Organizing je bez dileme samo početak dugoročnog uspeha ovih mladih profesionalaca, kao i dodatni pokazatelj potencijala industrije video igara kako u Novom Sadu, tako i u celoj državi.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments