Foto: todoarboles.com/Wikimedia

Trulež i truležne gljive ugrožavaju dve topole na Limanu 4, na okretnici GSP-a, zaključak je stručnog tima Instituta za nizijsko šumarstvo.

Stručni tim Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, pregledao je specijalnim aparatom rezistografom šest topola u ulici Ive Andrića, na okretnici autobusa GSP-a. Svako stablo je rezistografom pregledano iz četiri unakrsna prvca, u pridanku i na metar visine.

Kod svih šest stabala topole u ulici Ive Andrića utvrđene su promene koje upućuju na prisustvo truleži u značajnoj meri, a utvrđeno je prisustvo gljiva koje izazivaju trulež stabla. Takođe, oko stabla su registrovane gljive iz roda Cyclocybe (C. aegerita) što ukazuje i na propadanje i trulež korena.

Može se zaključiti da su nepogodni klimatski uslovi, odmakla starost stabala, kao i negativan uticaj saobraćajnih gasova uticali na slabljenje biloškog zdravlja i potencijala pregledanih topola i pojavu truleži.

Kako je reč o starim krošnjama, u čijoj se neposednoj blizini nalaze šetne staze, parkinzi i prostor za istrčavanje pasa, da bi se izbegla mogućnost lomljenja grana, na četiri stabla grane treba orezati, kako bi se smanjila mogućnost njihovog pada i ugrožavanje bezbednosti građana. A zbog velikog obima truleži, i drugih pokazatelja slabljenja, koja mogu uticati na stabilnost, dva stabla treba ukloniti.

Preporuka struke je da JKP “Gradsko zelenilo” zbog opasnosti po građane i imovinu, izvrši orezivanje četiri i uklanjanje dve topole, kao i da se dva stara stabla, koja zbog bezbednosti građana moraju biti uklonjena, zamene sa šest novih sadnica bele topole.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
24/01/2023 15:10

Sticajem okolnosti bas na Limanu kod novog Galensovog kompleksa. Inece pola gradskog rastinja se raspada da se niko nije ni pocesao…