Foto: MARCA
Prošle nedelje tržište kriptovaluta je prošlo kroz ozbiljne turbulencije, pošto su cene najvećih kovanica kroz ukupnu kapitalizaciju porasle. Burna tržišna dinamika je na kraju rezultirala blagim dobitkom od oko 15 milijardi dolara koji se dodaje na gornju granicu.

Vodeći na tržištu je, naravno, bio Bitcoin. Cena je bila oko 40 hiljada dolara i ostala je tamo nekoliko dana. Vojvodina uživo je pisala da je 18. aprila usledio pad BTC ispod 39.000 dolara na mesečni minimum, ali bikovi su se brzo oporavili. Dan kasnije, u utorak, cena je premašila 41 hiljada dolara. U četvrtak prošle nedelje,, BTC je skočio na 43 hiljade dolara, što je bio maksimum za 10 dana, ali nije mogao da se zadrži i cena mu je opet otišla dole.

U vreme pisanja ovog teksta, bitkoin razmenjuje ruke po manje-više istoj ceni kao prošle nedelje oko 40.000 dolara.

Ostatak tržišta je sledio taj primer, jer većina altcoina beleži beznačajne dobitke ili gubitke. ETH je u padu od 1,7%, dok je SOL porastao za 0,6%. Postoje, naravno, određeni izuzeci. LUNA je porasla za 17% u protekloj nedelji, ponovo gledajući priželjkivanih 100 dolara. Memecoin u znaku DOGE-a i SHIB-a su najznačajniji gubitnici nedelje, beležeći pad od 5,2% i 6%, respektivno.

U međuvremenu, Australija je postala sledeća zemlja koja će pokrenuti Bitcoin ETF. Saradnja između 21Shares i ETF Securities rezultirala je dva proizvoda koji bi investitorima pružili direktnu, regulisanu izloženost u Bitcoin-u i Ethereum-u. Fondovi kojima se trguje na berzi zovu se ETFS 21Shares Bitcoin ETF (EBTC) i ETFS 21Shares Ethereum ETF (EETH) početak trgovine je zakazan za 27. april.

Potsetimo da je prošle subote, 16. aprila, takođe je predstavljena kolekcija Moonbirds NFT. Ispostavilo se da je to bio jedan od najiščekivanijih padova, jer je privukao ogromnu pažnju i generisao preko 300 miliona dolara za samo šest kratkih dana.

vojvodinauzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ujka gorcilo
25/04/2022 12:16

svi sve u eth i solanu