Foto: TONS/Aleksandar Milutinović
Prošla godina protekla je u znaku oporavka turizma u Novom Sadu, najviše je bilo gostiju iz naše zemlje, potom regiona, a zatim i sa nešto daljih destinacija. Najznačajniji pokazatelj da su turisti počeli da se vraćaju bila je prošlogodišnja letnja sezona, kada je zabeležen najveći rast u dolascima i noćenjima stranih turista, koji je prevazišao i brojeve od pre pandemije. Sudeći prema prvim mesecima, ove godine Novi Sad će po svim parametrima premašiti rekordnu 2019. godinu.

Pandemijske godine turistički radnici iskoristili su kako bi ojačali svoju ponudu i spremno dočekali otvaranje granica i povratak turista. Turistička organizacija Novog Sada, između ostalog, osmislila je 64 predloga za 52 vikenda, a u planu je i dalje proširenje sadržaja koji se mogu iskusiti.

Foto: Marina Lopičić

-Ti rezultati se vide sada kroz zvaničnu statistiku, pre svega u broju ostvarenih noćenja imamo skoro 50% više noćenja u prva dva meseca ove godine u odnosu na prva dva meseca izuzetno jake godine 2019 – saopštila je Tihana Putin, iz Turističke organizacije grada Novog Sada, prenosi portal Vojvodina uživo.

Osim toga Novi Sad kao siti brejk destinacija je za poslednje tri godine, zahvaljujući bogatoj ponudi, uspeo turiste da zadrži veći broj dana.

– Ono što je važilo za 2019. godinu jeste da je prosek boravka bio 1,92 dana. Mi smo uspeli da u 2021 taj prosek kod stranih turista povećamo na 2,68 kod stranih turista, a već u ovoj godini smo prešli 3, došli smo čak i na 3,5 – rekla je Putin.

U tu statistiku treba uračunati i turiste, koji u našu zemlju dolaze rečnim putem. Oni ne ulaze u zvaničan republički prosek jer ne noće u našim smeštajnim kapacitetima, ali su i te kako važan deo turističkog tržišta.

– Oni ako se prvi put susretnu sa destinacijom i ako im se dopadne ima primera i to zaista dosta i iz ranijih godina da nam se ovi turisti zaista i vraćaju. Uglavnom kroz neka individualna putovanja ili opet koriste neke turoperatore kao agencije koje će ih kroz neko grupno putovanje ponovo dovesti u Novi Sad gde će ga detaljnije moći upoznati – dodala je Tihana.

Prema podacima Agencije za upravljanje lukama, tokom 2021. godine na novosadsko putničko pristanište pristao je 131 brod. Prema sadašnjim najavama, ove godine bismo mogli da dostignemo rekordnu 2019-tu godinu, kada je u Novom Sadu bilo usidreno 429 brodova.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments