Foto: Grad Novi Sad
Izložba ”Slovačke narodne svečanosti kroz istoriju – očima Hlas ljudu” otvorena je u obnovljenim prostorijama novinskog glasila ”Hlas ljudu” u Bačkom Petrovcu. Izložba je deo programa tradicionalne manifestacije koja podrazumeva smotru slovačkog folklora sa pratećim kulturno-zabavnim sadržajima, a održava se od 12. do 14. avgusta.

To je centralna manifestacija Slovaka u Srbiji, mesto na kome se za tri dana mogu videti brojne izložbe, koncerti, pozorišne predstave i sadržaji kojima je na najbolji način predstavljen kulturni život. Izložbu je posetio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U Bačkom Petrovcu otvorena tradicionala izložba ”Slovačke narodne svečanosti kroz istoriju – očima Hlas ljudu” Vučević: Slovačka kultura i istorija su neotuđiv deo kulturne baštine Vojvodine i Srbije

– Slovačka kultura i istorija su neotuđiv deo kulturne baštine Vojvodine i Srbije. Ponosni smo na to što vekovima živimo zajedno na ovim prostorima, a ovaj događaj je još jedna potvrda tog narativa. Veliko je bogatstvo kada se razumemo, a pričamo različitim jezicima. Drago mi je što je renoviran objekat u kojem je nastao ”Hlas ljudu”, to je ulaganje u kulturu i u očuvanje identiteta Slovaka. Nama je interes da se Bački Petrovac razvija, da i ovde ljudi dobro žive, jer nije poenta da rastu i napreduju samo veliki centri poput Novog Sada – istakao je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktorke Novinsko-izdavačke ustanove ”Hlas ljudu” Milane Arnjaš Radić, izložba u renoviranim prostorijama objekta u kojem je nedeljnik nastao, predstavlja svojevrstan osvrt na manifestaciju ”Slovačke narodne svečanosti” u poslednjih 30 godina.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

– Izložba kroz pisane reči i fotografije ”Glasa naroda” pokazuje kako je bilo nekada, a kako je sada. Takođe prikazuje i prvi broj nedeljnika ”Hlas ljudu” koji je izašao u Bačkom Petrovcu 1944. godine – naglasila je Milana Arnjaš Radić.

Predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh izrazila je zadovoljstvo što se ”Hlas ljudu” vratio tamo odakle je i potekao, te što je i sama zgrada adaptacijom dobila lepši izgled. Ona je izjavila da će ulaganja u njenu dalju obnovu biti nastavljena, kao i dobra saradnja sa Novinsko-izdavačkom ustanovom ”Hlas ljudu”.

Osim u Bačkom Petrovcu, program SNS se realizuje u Bačkoj Palanci, Kovačici i Kulpinu, a podrazumeva i susrete učitelja, ribolovaca, fudbalske i šahovske turnire i brojne druge aktivnosti. Prve Slovačke narodne svečanosti održane su davne 1919. godine, a danas predstavljaju važan kulturni i turistički događaj koji dnevno u proseku poseti oko 7000 ljudi.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments