Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Mesto rođenja Novosađana, a do pre nekog vremena i najmlađih sa severa Bačke, jeste Betanija. To je mesto iz kojeg krenu u svet. Ovo porodilište proglašeno je 2016. za najbolje u Srbiji, a tokom prošle godine imalo je najveći broj porođaja u istoriji, od kada se vodi godišnja evidencija. 

Betanija iz vazduha; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Docent dr Miloš Pantelić, zamenik upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo, istakao je za naš portal da ideja o svakodnevnom obaveštavanju građana o broju rođenih beba traje najmanje tri decenije.

-Izveštaj dajemo štampanim, elektronskih, radio i TV medijima. U nekom periodu smo davali čak i ime i prezime porodilje. Međutim, od kada je uveden Zakon o zaštiti prava pacijenata dajemo samo broj porođaja, broj rođenih beba, blizanačke porođaje i trigemine- rekao je docent dr Pantelić.

Docent dr Miloš Pantelići istakao je za NS Uživo da su sugrađani ti koji su bili zainteresovani za dobijanje ovih podataka; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

On dodaje da su interesovanje za dobijanje ovih informacija pokazali sugrađani, koji su bili zainteresovani da budu upoznati za dešavanja u ovoj klinici.

-U našem poslu lekara akušera, ginekologa i babice, jeste učestvovanje u donošenju jednog novog života. To predstavlja jedan od najlepših, ali i najodgovornijih poslova. Podrazumeva našu veliku posvećenost, pažljivost, strpljenje i stručnost koja se ne dovodi u pitanje- kazao je ovaj doktor.

Naš sagovornik je apelovao na buduće mame i trudnice da posećuju škole za trudnice, kako bi se upoznale sa predstojećim porođajem i kako bi se odagnao strah od nepoznatog.

-Ako trudnica dođe spremna i pripremljena za porođaj sve brže i bolje prođe. Škole za trudenice postoje dugo vremena već- naglašava dr Pantelić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom prošle godine u ovom porodilištu bilo je najviše porođaja, čak 6.867 porođaja, a najveći broj kovid trudnica iz cele Vojvodine porađano je upravo u Betaniji i tokom rekonstrukcije somborskog porodilišta buduće majke slane su na porođaj u Novi Sad.

-Sve vreme od pandemije većina trudnica dolazi na našu kliniku. Imali smo 523 porođaja kovid pozitivnih trudnica, a moram neskromno da kažem da su porođaji protekli uredno- reči su ovog doktora.

Novine se planiraju od jeseni, a pre godinu i po dana završena je rekonstrukcija intenzivne nege, koja sada predstavlja jednu od najboljih u našoj zemlji, ginekologije i opšte urgentne ginekologije.

Betanija je prošle godina imala 523 porođaja kovid pozitivnih trudnica; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Doktor Pantelić imao je i savet za očeve koji iščekuju svoju novorođenčad i često su preplašeni, možda i više nego same porodilje.

-Oni će biti na ulaznim informacijama, a tamo će dobiti sve informacije gde mogu da stupe u kontakt sa doktorima i svojim suprugama- izjavio je kroz osmeh dr Pantelić.

Ivona Karan

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nina
14/05/2022 12:25

Dozvolite prisustvo oca na porođaju nekim ženama to puno znači zašto pravite bolničku atmosferu kada je u pitanju najlepši momenat u životu roditelja

Dragana
14/05/2022 16:43
Reply to  Nina

Moze al da je u apartmanu sa trudnicom.Ovako nervirale su me i neke sto leze pored i vriste mogu samo da zamislim da su tu jos muzevi sta bi to bilo.Da se razumemo sve boli ali o o moja mi mula dovoljna ne jos da mi neko tu dize pritisak

dobrila
14/05/2022 19:34

Nažalost, Betanija je najkorumpiranije porodilište u zemlji, bez mogućnosti epidurala i prisustva očeva. Potpuno privatizovano porodilište od strane nekoliko ginekologa koji rade privatno i regrutuju pacijentkinje, rastrzani na 100 strana, ne stižu nikome da se potpuno posvete. O tome govori strah svake Novosađanke od trenutka kad prvi put ugleda dve crtice na testu samo je u glavi da se nađe neko ko je neće osakatiti u Betaniji.

lola
15/05/2022 15:55

cuj,radjaju se najmladji sugradjani… pa ne radjaju se sredovecni sigurno