Foto: Simple English Wiktionary

Konzumacijom crvenog voće koje je široko rasprostranjeno na našim prostorima, podstiče se proizvodnja  kolagena i opskrbljuje naše telo vitaminima mineralima i aminokiselinama.

Prve trešnje su već uveliko stigle na lokalne pijace i cene variraju od 200 do 250 dinara po kilogramu. Trešnje čuvaju naše krvne sudove, malo kalorija i izobilje vlakna pružaju osećaj sitosti.

Smatra se da su ih Rimljani pronašli 70 pre naše ere u okoline Anadolije. U Japanu se trešnja smatra uzvišenom biljkom, a u istoriji su je Japanci poklanjali drugim država kao gest prijateljskog odnosa.

Trešnje su zahvalne za održavanje, s tim da je njihov plod najosetljiviji pred samo branje, jer vremenske nepogode utiču da plod pukne i ne može da se plasira na tržište.

Odličan su dodatak za voćne salate kao i za sirupe, kolače, džemove, kompote.

Foto: The Independent

KOLAČ OD TREŠANJA

Potrebni sastojci:

3 cela jaja

60 gr čokolade

20 gr kokosovog maslaca

15 gr lanenog brašna

50 gr trešanja

1 kašičica praška za pecivo

stevija

Način pripreme:

Umutite jaja u posudi, potom rastopite čokoladu na pari i dodajte u jaja. Preostale sastojke dodajte bez trešanja i dobro promešajte. Trešnje isecite na komade i dodajte u smesu za čokoladni kolač i ponovo promešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh, obložen papirom za pečenje i ukrasite kolač trešnjama. Pecite kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments