Foto: The Daily Meal

Mandarine pripadaju rodu citrusa a veruje se da potiču iz drevne Kine, po čemu su i dobile ime. Postoji nekoliko popularnih vrsta mandarina, kao što su marokanske tandžarine i klementine, i sve sadrže jako mali broj kalorija. 

Kao i većina citrusnog voća, mandarine su pune vitamina, vlakana i korisnih biljnih jedinjenja. Njihovo redovno konzumiranje može doneti mnoge zdravstvene koristi.

Foto: Pexels

S obzirom na visok sadržaj vitamina C, mandarine mogu ojačati vaš imuni sistem. Vitamin C je antioksidans koji jača funkciju vaših imunih ćelija u borbi protiv oksidativnog oštećenja. Štaviše, poboljšava integritet kože i tkiva, suplementacija visokim dozama vitamina C može skratiti vreme zarastanja rana u određenim situacijama.

Tokom proslave Nove godine u Kini, u predvorjima poslovnih i stambenih zgrada, može da se vidi minijaturno drveće u saksiji sa ovim okruglim voćem. Za mandarine se kaže da liče na zlato, tako da bi ovo u vašoj kući ili na poslovnom mestu trebalo da donese bogatstvo i sreću.

U Kini mandarine donose bogatstvo i sreću; foto: Quartz

Velika populacijska studija povezala je ishranu bogatu citrusnim voćem, poput mandarina, sa smanjenim rizikom od kamena u bubregu, koji su kristalizovani minerali koje vaše telo izlučuje urinom. Nizak nivo citrata u urinu može izazvati nastanak određenih vrsta kamena u bubregu. Na sreću, redovno konzumiranje citrusa može povećati njihov nivo.

Mandarine imaju vitamin E i B12 u sebi kako bi vaša kosa bila puna i jaka. Dodajte malo svom šamponu ulje od mandarine za kosu da biste dobili malo prirodnog sjaja i volumena.

Vlakna u mandarinama i pektin sprečavaju da se loš holesterol apsorbuje u crevima. Na taj način, dobar holesterol koji jedete ima više šanse da zablista.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments