Foto: Ustupljene fotografije

Ledena šuma organizuje u četvrtak 29. decembra od 16.00 časova posetite saletlu Dunavskog parka gde će se u okviru programske „Nedelje heroja“ održati humanitarni bazar sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje naših sugrađana obolelih od cerebralne paralize, jedanaestogodišnjeg Borislava Stanojevića i četvorogodišnju Helenu Kadriju.

Na bazaru će biti predstavljen izložbeno-prodajni program a sva prikupljena sredstva biće usmerena na lečenje Borislava i Helene.

„Prirodna kozmetika, aksesoari, suveniri, slatkiši i još mnogo toga zanimljivog biće u ponudi i zato nam se pridružite u nameri da zajedno ostvarimo najvažiju prazničnu želju a to je da skupimo sredstva za Helenino i Borislavovo lečenje.“,navode organizatori kojima su se pridružile porodice i prijatelji malih novosađana za koje se prikupljanju sredstva.

O Borislavu Stanojeviću:

Borislav Stanojević je dete iz blizančke trudnoće, rođen je pre vremena, kao prvi blizanac. Iz porodilišta je prebačen na neonatologiju i posle deset dana je otpušten kao zdrava beba. Kada je napunio godinu dana, primećeni su motorički problemi – Borislav nije mogao da stoji, niti da hoda, krenuo je na terapije i sa četiri godine mu je dijagnostifikovana cerebralna paraliza.

Trenutno se leči u dečijoj bolnici u Novom Sadu. Ide na terapijsko jahanje i na plivanje. Mentalno je očuvan, jako lako se uspostavlja socijalni kontakt sa njim, pohađa osnovnu školu i odličan je učenik. Ima poteškoće u čitanju zbog očnog strabizma. Borislav ustaje iz ležećeg u sedeći stav samostalno.

Da bismo pomogli Borislavu da stane na noge i napravi svoje prve korake, potrebni su mu lekovi, suplementi, oprema za vežbanje u kućnim uslovima, hirurški zahvati i dopaminska terapija sa dijagnostikom u inostranstvu, hidro i hipoterapije, terapije i tretmani, hiperbarična komora, lokomotor, lift rampa, ortopedska pomagala, kao i sredstva za putne troškove i smeštaj.

 O Heleni Kadriji:

Helena je rođena 2018. godine kao zdrava beba. Trudnoća je bila održavana, redovno kontrolisana. Do devetog meseca života Helenine sposobnosti su pratile njen uzrast. Sa 9 meseci roditelji primećuju da kod Helene počinju da izostaju sposobnosti koje je do tad savladala i kreću sa specijalističkim pregledima.

Nalazi su pokazali da postoji određeno kašnjenje u psihomotornom razvoju. Dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza i hipotonija. Helena je krenula na fizikalne terapije. Upornim radom napredak je vidljiv ali ne i dovoljan.

Helena je neverbalna ali vedra i nasmejana devojčica. Prohodala je sa dve i po godine. Uživa u igri sa svojim sestrama.

Da bi se iz Helene izvukao maksimum potreban je kontinuirani rad što iziskuje mnogo novca jer se tretmani rade u privatnim ordinacijama a roditelji su do sada iscrpeli sve resurse i ovim putem se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu.

Sredstva su joj potrebna za specijalističke i kontrolne preglede, genetska ispitivanja, operaciju strabizma, za logopedske tretmane, fizikalne terapije i ostale potrebne terapije.

Bazar će trajati do isteka zaliha.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments