Foto: Hungarian Wines

Najskuplje vino na svetu se pravi baš u Mađarskoj. U jednoj sasvim posebnoj vinskoj regiji, u pitanju je regija Tokaj, koja je registrovana 1737. godine, proizvodi se vino Royal Tokaji Essencia koje košta čak 40.000 USD.

Zašto je ovo najskuplje vino na svetu?
Ovo vino potiče iz regije poznate po vinima koja su se služila na dvorovima Petra Velikog i Luja XIV, a i čuveni kompozitor Betoven (Ludwig van Beethoven) je uživao njihovim ukusima. Posebno dobra godina za grožđe od kog se pravi ovo vino je bila 2008. Dugo suvo leto tokom septembra i oktobra učinilo je da kvalitetno Aszu grožđe postane još bolje. Upravo zbog toga ta berba je i iznedrila izuzetno kvalitetno vino.
Tokajac ili tokajsko vino Aszú Luj XV nazvano je “Vinom kraljeva, kraljem vina”. Fermentacija Royal Tokaji Essencia-e traje između šest i osam godina, a svako zrno je ubrano ručno. Na svetu danas postoji nešto manje od 3000 flaša ovog vina.
Foto: Liquibox
Originalni tokajac dolazi iz regije u podnožju planine Karpati, na severoistoku Mađarske, sa tla nadmorske visine od oko 450 metara. Zbog svog značaja, Unesko je 2002. godine proglasio celu vinsku regiju Tokaj za svetsku kulturnu baštinu.
Najpoznatije sorte tokajskog vina su furmint i haršlevelu, a pored njih proizvode se vina sorti žuti muskat, kabar, zeta i keversele. Interesantno je navesti da se pored vinarstva u Tokaju posebno ističe i bačvarstvo. Hrast koji opstaje u ovim krajevima odličan je za izradu bačvi, zahvaljujući čemu je i poznat u međunarodnom vinskom svetu.
ekapija/tumagazin
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments