Foto: Science Focus/Getty Images
U isčekivanju novog talasa korona virusa na jesen i zimu, nemačka vlada je danas usvojila nove, strože epidemijske mere.

Njima se, između ostalog, vraća i obaveza nošenja FFP2 maski u avionima i vozovima na međunarodnim linijama.

Predstavljajući nove mere, nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da se očekuje “korona talas” na jesen, koji je gotovo izvestan, a koji se može savladati upravo novim merama.

Dodao je da će pokrajine dobiti sve mogućnosti da reaguju u skladu sa situacijom. Lauterbah je istakao da je cilj “korona politike” da se izbegne visok broj umrlih, bolovanja i dugoročne posledice.

Usvojene mere predviđaju povratak obaveze nošenja maski FFP2 u avionima i međunarodnim vozovima, dok deca starosti šest do 14 godina, kao i osoblje mogu da nose “obične” medicinske maske.

U bolnicama i domovima za negu i starija lica širom Nemačke se uvodi obaveza nošenja maski, ali i negativan test za pristup tim ustanovama.

Pokrajine će dobiti mogućnost da, u zavisnosti od epidemijske situacije, reaguju sa dva nivoa mera.
Tako mogu od 1.oktobra, kada stupaju na snagu mere, do 7.aprila, do kada su ograničene, da uvedu dodatne zaštitne mere.

Prvi nivo predviđa uvođenje obaveze nošenja maski u autobusima i svim vozovima, kao i u javnim prostorima, te i ugostiteljskim objektima.

Drugi novo mera predviđa uvođenje i obavezne distance, kao i nošenja maske i na otvorenom, na manifestacijama, uz ograničenje broja prisutnih.

Lokdauni i zatvaranje škola nisu planirani, ali pokrajine mogu da nalože obavezno testiranje đaka.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments