Foto: Ilustracija /NENAD BOŽOVIĆ / RAS SRBIJA
Dva uginula labuda pronađena su juče u Novom Sadu. Kod jednog je potvrđen ptičiji grip, podtip H5N1, koji je kako tvrde stručnjaci opasan za ptice, naročito labudove. Drugi labud pronađen je uz obalu Dunava kod Limana, prenosi RTV.

Za one koji gaje živinu ili se bave intenzivnom proizvodnjom, taj virus može da predstavlja problem, te je potrebno obratiti pažnju na ponašanje drugih ptica.

– Nema razloga panici, to je vrlo bitno reći građanima, iz razloga što je taj virus prisutan u prirodi i tu ima puno različitih tipova i postoji nešto što se zove oprez. Dakle, mrtve ptice, ptice koje vam deluju nevoljno, koje izlaze na obalu, koje neće da se hrane, imaju neko čudno ponašanje, nemojte ih uzimati, nemojte im prilaziti, već u tom slučaju obavestite institucije. Vrlo je bitno da se obaveste veterinarske institucije i naravno veterinarska inspekcija. Ako već volite ptice, ako idete na Dunav, nemojte ih hraniti dok ne budemo videli, kuda se ta lokalna epidemija širi – rekao je izvršni direktor društa za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

RTV/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments