Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Danas na Keju žrtava racije u Novom Sadu, održana je vojna svečanost i obeležavanje 107 godina postojanja Rečne flotile kopnene vojske i Rod rečnih jedinica.

Brodovi i inžinjerijska sredstva ratne tehnike, više od jednog veka plove Dunavom, Savom, Tisom i drugim rekama i kanalima.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda, Ljubiša Marković na današnjoj svečanosti podsetio je da 1915. godine, sa nazova Čukarica, podignut prvi srpski ratni brod – oklopni čamac “Jadar”, čime je i otpočela slava istorijske Rečne ratne flotile.

– Neprekidnim procesom obučavanja pojedinaca i jedinica putem realizacije redovnih zadataka, uz racionalno korišćenje resursa, kvalieteno održavanje plovila, ronilačke opreme i inžinjerskih mašina, unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti – istakao je kapetan Marković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kapetan je je naglasio da su od prošlog praznika do danas postignuti značajni rezultati, jedan od njih da je izvedena pokazna taktička vežba sa pripadnicima 1.brKoB “TISA 2021” i taktička vežba sa bojnim gađanjem “TISA 2022″u Titelu. Takođe, pripadnici Rečne flotile uzeli su učešće na međunarodnom takmičenju u organizaciji i realizaciji prikaza sposobnosti VS u rejonu Šapca, kao i to da su realizovane brojne humanitarne akcije.

Ministar odbrane, Nebojša Stefanović istakao je da i danas, kao i pre 107 godina, Rečna flotila u svakom trenutku ispunjavaju sve svoje zadatke na svim rekama gde je potrebno.

– Danas u stroju su posebni ljudi, svako ko ih je upoznao, zna koliko oni osećaju ljubav prema rekama, prema svom pozivu i onu najveću ljubav prema svojoj otadžbini. Dođite kod njih i uverite se koliko ulažu truda, koliko su posvećeni i koliko im ništa nije teško zadatku, da na nasim rekama sve bude mirno i bezbedno. U svakom trenutku spremni da isplove, da pomognu građanima – rekao je Stefanović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministar je naglasio da se iza svakog osmeha naših mornara nalaze pravi ratnici. Uvek spremni da zaštite svoju Srbiju.

– Oni su prava slika srpskog vojnika – rekao je on i dodao da su uvek tu za naš narod da pruže pomoć, uvek na braniku otadžbine, spremni da je zaštite od svakog zla.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Prva plovna jedinica je bila Brodarska četa Komande Ade Ciganlije. U svom plovnom parku imala je jeda oklopni brod, dva oklopna čamca, pet motornih čamaca, 21 šlep, dve lađe i dva metalna pontona.
Od 2006. godine Rečna flotila ponovo ulazi u sastav Kopnene vojske. U prvoj deceniji novog veka u operatinu upotrebu se uvode: desantno-jurišni čamci, amfibijski transporteri,  pontonska sredstva i nove barokomore.
Danas, izvršavaju dodeljene misije i realizaciju širokog sprektra zadataka na i u zahvatu plovnih reka i kanala, ali i drugih tekućih i stajaćih voda.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja Dana Rečne flotile u Novom Sadu, na Keju žrtava racije

– Prisećamo se duge tradicije Rečne flotile i avgusta davne 1915. godine kada je otpočela istorija Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije. Čestitam pripadnicima flotile ovaj dan i želim im da nastave stručno da obavljaju zahtevne poslove za koje su zaduženi. Naša flotila je tehnički opremljena i osposobljena da izvršava sve zadatke vezane za odbranu i zaštitu prava na plovnim putevima, ali ono što je možda vidljivije, to je bezbednost plovidbe i spašavanje na rekama, kanalima i jezerima – rekao je Milan Đurić

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Đurić (@milandjuric77)

On dodaje da su oni su uvek bili tu da nesebično pružaju pomoć stanovništvu, posebno kada dođe do prirodnih nepogoda, ali su nam tu i kao garant sigurnosti za učešće u mirovnim akcijama. Veoma smo zahvalni na svemu što rade za sve nas, uvek ih ističemo kao jedne od najhrabrijih među nama, ljude koji nesebično, iz svog domena, čine da budemo sigurni i zaštićeni.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments