Foto: Animals/HowStuffWorks

Novi zakon u Španiji nalaže da se kućni ljubimci tretiraju kao živa bića, što i jesu, u pravnim slučajevima kao što je razvod, a ne materijalna stvar.

Foto: Reader’s Digest

Psi, mačke i ptice će se kao kućni ljubimci u Španiji odsada smatrati živim i svesnim bićima. Do sada su se životinje smatrale materijalnim predmetima. To znači da će u pravnim borbama poput razvoda, pravosudno telo razmotriti potrebe životinje i poveriti ih najprikladnijem članu porodice, čak i dodeliti zajedničko starateljstvo gde je to moguće, umesto da će životinju dati osobi koja ih je kupila ili platila troškove naknade za usvajanje prenosi Peta.org.uk.

U adaptaciju su uključene i divlje životinje, iako je fokus uglavnom na kućnim ljubimcima. Španija se pridružuje Francuskoj, Portugalu, Nemačkoj i Austriji u prepoznavanju životinja na ovaj način.
Foto: Primetime Paws

Takođe, zlostavljanje kućnih ljubimaca sada će se suditi kao da je zlostavljan čovek. Nakon pronalaska napuštenog ljubimca, pojedinci su dužni da pokušaju da lociraju vlasnika, ako je potrebno, putem nadležnih tela. Treba preduzeti isti postupak kao da je dete pronađeno. Ni životinje se više ne mogu oduzimati kao plaćanje dugova.

nsuzivo.rs
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Rade
20/01/2022 17:02

Sve je otišlo u bez traga, svet puca polako ali sigurno ,ljudi gladni bolesni ,bez domova ,ginu na sve strane ,vi pišete o džukelama i mačkama i zakonima i svrstavate životinje u rang čoveka ,dno dna.