Foto: PROFIMEDIA/ mondo/screenshot

Čudesni provincijski grad Presiće na jugoistoku Italije daje novac svakome ko bi želeo da postane novi građanin.

Predivan grad u Italiji nudi 30.000 evra svakome ko se tamo preseli. Čudesni, provincijski grad Presiće na jugoistoku Italije daje gotovinu svakome, sa bilo kog mesta na svetu, ako žele da se dosele ovde i postanu stanovnici. Prema CNN-u, svakome ko želi da uspostavi novi život u ovom gradu nudi se stipendija kao namera da se unese svežina u grad koji je pust.

Lokalni odbornik Alfredo Palese rekao je: “Postoji mnogo praznih kuća u istorijskom centru izgrađenih pre 1991. godine u koje bismo voleli da se usele novi stanovnici.” On se požalio kako se istorijsko selo, koje je nastalo u srednjem veku i prepuno “divne arhitekture i umetnosti”, “polako prazni”.

Napušteni grad je dom prelepog prirodnog okruženja oblasti Salaento, koja se nalazi na vrhu italijanske čizme. Zapanjujuće peščane plaže i kristalno čista voda iscrtavaju njegove obale. Na obali se nalaze stenovite litice i ima dosta pećina. Da bi se kvalifikovali, potencijalni stanovnici će verovatno morati da kupe nekretnine izgrađene pre 1991. godine.

“Ponudićemo do 30.000 evra ljudima koji su voljni da se presele ovde i kupe jedan od ovih napuštenih stanova”, dodao je Palese. “Ukupna sredstva će biti podeljena na dva dela: delom će ići u kupovinu stare kuće, a delom u njenu restauraciju, ako bude potrebno.”

Ovo je jedna od nekoliko šema koje je postavila gradska skupština da bi privukla nove stanovnike, uključujući poreske olakšice za nove poslove i bonuse za parove koji tamo imaju bebe, kao i za porodice uopšte. Presiće je nekada bio poznat kao “grad zelenog zlata” zbog svojih bujnih maslinjaka.

Selo je bilo poznato i po dobrom vinu, trgovini stokom i proizvodnji sira. U to vreme mnogi meštani uopšte nisu živeli u kućama. Umesto toga, oni su sebi kopali kuće u pećinama u stenovitom predelu regiona. A ispod Presićea, postoji podzemni grad, koji je postao popularna atrakcija za turiste.

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments