Foto: Dunavska sonata

U selu Rastina, najmanjem pograničnom mestu u somborskoj opštini, u subotu 27. avgusta, dan uoči Velike gospojine, seoske slave, održan je drugi ovogodišnji koncert Dunavske sonate u okviru koncertne sezone “Zrna”.

Koncert je održan u dvorištu kaštela barona Redla, u kom je smešteno i istureno odeljenje OŠ „Laza Kostić”, a ulaz je bio besplatan. Pred brojnim meštanima, među kojima je bio i veliki broj učenika lokalne škole. Rastinci su imali priliku da uživaj u delima Mocarta, Ligetija, Babadžanjana, kao i delim asavremenih kompozitora Fazila Seja iz Turske, Japanca Ruičija Sakamota, Belgijanca Vima Mertensa, Amerikanke Meredit Monk i Jana Tirsena iz Francuske.

– Većinu ovih kompozicija čujem po prvi put. Lako je oduševiti publiku u koncertnim dvoranama u velikim gradovima, koja unapred zna šta da očekuje. Značajno je teži zadatak postići to kad nastupaš negde prvi put. Muzičari su odličnim nastupom i izborom kompozicija publiku u Rastini oduševili na prvo slušanje. To potvrđuje motivaciju i ideju celog projekta “Zrna” – rekao je lokalni paroh Mirko Božić.

Njegovo mišljenje deli i Jovan Vukobratović, predsednik lokalne organizacije udruženja boraca.

– Koncert je bio fantastičan. Takvi sadržaji nam nedostaju. Ako smo malo mesto, nismo mali ljudi – rekao je Vukobratović.

Projekat “Zrna” osmišljen je kao svojevrsni muzički karavan u okviru kog će kvartet muzičara iz Novog Sada održati pet koncerata u pet vojvođanskih sela u kojima nikada ranije nisu organizovani koncerti klasike.

– Nastup kvarteta “Pneuma”, u sastavu Dimitrije Beljanski, Andrijana Rajić, Nina Henig i Stefan Milović, pokazao je da je duhovna glad za umetničkom muzikom, uprkos uvreženim predrasudama, možda i veća u manjim sredinama, nego u centrima koji imaju neuporedivo bolje uslove za izvođenje. Koncertnu sezonu “Zrna” i “Zrnca” pomogli su Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a prošle godine smo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, održali koncerte u tri vojvođanska sela – rekla je nakon koncerta direktorka “Dunavske sonate” Milica Trifunov.

Ona ističe da se rad “Dunavske sonate” zasniva na ideji da je umetnička muzika kulturna svojina svih ljudi, a ne nekih viših društvenih slojeva, kako se to često pogrešno predstavlja.

Prvi koncert, u okviru ovogodišnje turneje održan je na 19. avgusta na Preobraženje, u Velebitu pored Kanjiže. Kuriozitet je da je više od polovine žitelja tog mesta prisutvovalo priredbi. U okviru “Zrna” priređena su i “Zrnca”, muzičke radionice namenjene deci koja su sa članovima kvarteta “Pneuma” razgovarala o muzici i oprobala se u sviranju instrumenata.

– Veliki odziv publike predstavlja najbolju potvrdu, posebno kada se ima u vidu broj žitelja u Velebitu i Rastini koji ne prelazi 300. Verujem i da su među najmlađim posetiocima, sigurno bili budući umetnici koji će nastaviti ideju „Zrna“ u mestima iz kojih su ponikli – kaže Milica Trifunov.

Koncertna turneja “Zrna” i “Zrnca” nastaviće se u drugoj polovini septembra besplatnim koncertima u Pivnicama, Savinom Selu i Banatskom Aranđelovu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments