Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sigurna ženska kuća podignuta je 2006. godine a projekat je finansirao i realizovao Grad Novi Sad. Jedina je sigurna ženska kuća u Srbiji koja funkcioniše u kontinuitetu 15 godina. Svake godine ona zbrine oko 110 korisnika, među kojima je 50 žena i 60 dece.  

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-U Sigurnoj ženskoj kući u Novom Sadu trenutno je 15 korisnika, osam žena i sedmoro dece. Digitalno nasilje je sve češći oblik. Kada su oni ugroženi, njihova deca i njihov integritet, mi im pružamo sklonište, iako smo zapravo više od toga. Mi smo zbrinuli i spasli jedno čitavo selo žene i dece- rekla je Nada Padejski Šekerović, rukovodilac Sigurne ženske kuće.

Sigurna ženska kuća pruža psihološku i pravnu podršku, podršku u zapošljavanju, školovanju dece i različite oblike zdravstvene podrške. Prosek žena koje su korisnice kuće je 35 godina, a deca koja trenutno borave u njoj uzrasta su od 4 meseca do 17 godina.

Kompanija Mocart i Odbojkaški klub “Vojvodina” donirali su novčana sredstva i novogodišnje paketiće za decu u Sigurnoj ženskoj kući. Mocart je donirao 500.000 dinara prikupljenih tokom akcije “16 dana aktivizma”, podrška borbi protiv nasilja nad ženama, dok su sportisti i sportski radnici Odbojkaškog kluba “Vojvodina” mališane razveselili paketićima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Društvena odgovornost kompanije Mocart je postala konstanta i mi smo na to ponosni. Zadovoljni smo kada možemo da pomognemo ovakve institucije, voleli bismo da ih nema, ali nažalost one su neminovnost u modernom društvu- istakao je Marko Nikolovski, predstavnik kompanije Mocart.

Pored Sigurne kuće u Novom Sadu Mocart kompanija podržala je ovom akcijom i kuće u Vranju, Pirotu i Nišu, dok je pre šest meseci dobila beogradska Sigurna kuća i ona u Subotici.

Slobodan Boškan, iz OK “Vojvodina” i bivši srpski reprezentativac, istakao je da mu je drago što su učestvovali u ovoj akciji pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Slobodan Boškan je sa svojim klubom “Vojvodina” učestvovao u akciji; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Mi kao sportisti činimo sve što je u našoj moći da pomognemo na određeni način kao što su donacije i putem medija da skrenemo pažnju koliko je važno pomagati i učestvovati u ovakvim akcijama- kazao je Boškan.

Novac će biti uložen u protiv požarni sistem i proširenje prostorija Sigurne ženske kuće.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments