Foto: Grad Novi Sad

Koncertom Neža Torkara i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, u novosadskoj Sinagogi sinoć je svečano otvoren Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike “Eufonija”.

Kako navode organizatori, festival se organizuje u Novom Sadu punih sedam godina sa ciljem razvoja umetničke muzike za harmoniku i promocije mladih talentovanih akordeonista. Ove godine Festival u partnerstvu sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture, otvara programski luk “Heroine”, u okviru kojeg se promovišu izuzetne žene u kulturi i umetnosti.

Program Festivala koji će trajati do 22. maja u potpunosti je posvećen promociji žena koje su svojom energijom i angažovanošću stvarale istoriju harmonike u umetničkoj muzici 20. i 21. veka.

Foto: Grad Novi Sad

Svetsko ime harmonike Mie Miki, koju zapadni mediji sa razlogom zovu i kraljica harmonike, zbog izuzetne višedecenijske angažovanosti na polju razvoja i promocije umetničke muzike za harmoniku, održaće po prvi put u Srbiji masterklas za zainteresovane polaznike.

Tokom Festivala biće upriličene i tri svetske premijere. Orkestar istaknutog iranskog kompozitora Aršije Samsaminije premijerno će izvesti kompoziciju “Matica”, Snežana Nešić predstaviće delo “Tirkiz”, a Svetozar Nešić delo “Missed Calls”. Program Festivala ima tri segmenta takmičarski, edukativni i kulturni segment u vidu večernjih koncerata.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments