Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
U Skupštini grada Novog Sada danas je predstavljen Izveštaj organizuje delegacija Evropske unije u Srbiji i Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine zajedno sa EU Info Point-om Novi Sad.

Pre predstavljanja Izveštaja, medijima se obratio direktor „Fond Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić i šef političke sekcije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Dirk Lorenc.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Danas imamo javno čitanje godišnjeg Izveštaja Evropske komisije za 2022. godinu. Pre godinu dana smo predstavili Izveštaj koji je bio u senci pandemijskih prilika, a tada je pandemija odredila tempo i dinamiku reformskih procesa. Danas sa novim prilikama smo dobili novi kolorit gde je ovaj Izveštaj u senci nove geopolitike, odnosno međunarodnih odnosa. On pokazuje manjkavost i slabe strane, ali i učinjeno o čemu moramo više da razgovaramo i da pozitivne korake u većoj meri afirmišemo – istako je Simurdić.

On naglašava da je bitno da se danas nalaze u Novom Sadu, odnosno što se o Izveštaju govori na lokalnom nivou uvažavajući i razumevajući suštinu procesa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Svako predstavljanje Izveštaja je prilika za obe strane, i Beograd i Evropsku uniju, da učinimo ovaj momentum kao novu priliku da politici vratimo kolorit, da se prisetimo šta su naše obaveze i zadaci ka cilju koji smo sami sebi postavili, a to je punopravno članstvo, odnosno članstvo u Evropskoj uniji. Da bi smo do pomenutog cilja stigli moramo da razumemo suštinu procesa. Upravo zbog toga je bitno što smo danas u Novom Sadu, odnosno što o Izveštaju govorimo na lokalnom nivou, uvažavajući i razumevajući da suština procesa leži u implemantaciji više od dve trećine zakonodavstva na srednjem i lokalnom nivou vlasti. Lokal jeste taj koji je najbliži građanima, on je nosilac tog trafsormativnog procesa koji proces Evropskih integracija nosi, i zapravo sve politike o kojima razgovaramo – istako je Simurdić.

Šef političke sekcije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Dirk Lorenc ukazao je na važnosti današnjeg sastanka.

– Ovo je prilika i ovako nešto je korisno za proces proširenja, s tim da Evropska unija sada još jasnije ukazuje na važnost toga da budemo zajedno, da Evropska unija i zapadni Balkan, posebno Srbija budu rame uz rame, mi smo jedna porodica – istako je Lorenc.

Lorenc naglašava da godišnji Izveštaj predstavlja plan reformi koje treba da se sprovede, da se radi na narednim koracima koji će blagovremeno dovesti Srbiju do članstva Unije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Izveštaj daje jednu pravednu izbalansiranu i transparenstu ocenu u velikom broju različitih oblasti u kojima Srbija treba da dostigne one standarde i norme koje važe u Evropskoj uniji, kako bi kad postane članica mogla podjednako da funkcioniše na jedinstvenom tržištu gde će se ljudi, roba i kapitali nesmetano kretati – naglasio je Lorenc.

Na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu, prisustvovala je i zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada, Kristina Karaić.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments