Foto: CSIROscope

U Srbiji je pronađeno bogato ležište zlata u Žagubici, na lokalitetu Čoka Rakita, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

– Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto , što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije – navodi se u opisu videa koji je objavljen na Instagram profilu ministarke Đedović:

Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a onda nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi.

Potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji realizuje kanadska kompanija Dundee Precious Metals INC, koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

Rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još ne znače otvaranje rudnika, ukazuje se u saopštenju Ministarstva.

kurir

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zlatni Pek
20/01/2023 14:07

Sad to prepustite Ziđinu. Neka Kinezi iznose naše zlato. Kao što su iz Bora do sad izvukli 3310 tona zlata…

Dalibor
20/01/2023 18:24

Samo Kinezima, to nama ne treba…

dule
21/01/2023 10:40

ako ovi ostanu na vlasati procvetace isto kao Bor i Majdanpek…