Foto: SNP

Početkom maja kao uvod u festivalski mesec u Srpskom narodnom pozorištu novosadskoj publici bće predstavljene tri najpopularnije predstave beogradskog Ateljea 212

Predstava „Amsterdam“ izraelske autorke Maje Jasur Arad, u režiji Ive Milošević biće odigrana 6. maja, „Pristanak“ engleske rediteljke Nine Rejn, reditelja Nebojše Bradića biće izveden 7. maja, dok će komad „64“ Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović publika gledati 8. maja u SNP.

– Ovo je samo početak velike razmene. Za nas je izuzetno važno, posebno poučeni zatvorenošću i pandemijom, da imamo priliku da pokažemo sve što radimo u ovom pozorištu, a što itekako ima kvalitet. Zato je dogovoreno da Atelje 212 u maju predstavi najbolje kod nas, a Srpsko narodno pozorište u novembru kod njih – objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović.

Foto: Atelje 212

U centru zbivanja komada „Amsterdam“ je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. U predstavi igraju: Dragana Đukić, Ana Mandić, Dejan Dedić, Marko Grabež i muzičar Vladimir Pejković.

Foto: Atelje 212

„Pristanak” je moćna, bolna ali i zabavna drama, koja proverava dokaze sa svake strane i dovodi grčku boginju Nemezis u savremeni kapitalististički svet, da nepogrešivo usmeri svoju pravednu srdžbu i podeli svima ono što im pripada. Napisan britkim jezikom, pametan i višeslojan komad Nine Rejn bavi se aktuelnim temama, posebno bliskim interpersonalnim odnosima koji se prepliću i u profesionalnim i ličnim zivotima mladih ljudi koji su glavni akteri. U predstavi igraju: Bojan Žirović, Tamara Dragičević, Marko Grabež, Branislav Trifunović, Jovana Gavrilović, Jelena Stupljanin i Sofija Juričan.

Foto: Atelje 212

U drami „64“ Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. Na pragu četrdesetih Eva i Danijel trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu, ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, finansijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primoranih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja. Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne. U predstavi igraju: Hana Selimović, Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailovići Denis Murić.

Gostovanje Ateljea 212 biće samo uvod u festivalski mesec u Srpskom narodnom pozorištu koji se nastavlja mini festivalom Naši dani, a sledi ga i Sterijno pozorje. Svi zainteresovani, ulaznice mogu pronaći na Blagajni SNP-a ili putem sajta Srpskog narodnog pozorišta.

 nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments