Претрага
Претрага
Close this search box.

U susret Uskrsu osnovci u školi “Kosta Trifković” učestvovali u radionici farbanja jaja voskom, u okviru projekta “Mali čuvari kulturnog nasleđa” (FOTO)

Foto: Mali čuvari kulturnog nasleđa

U susret Uskrsu, omiljenom prazniku najmlađih, učenici trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole „Kosta Trifković“ iz Novog Sada, sa svojim učetiljicama Jasminom Brbaklić i Nadom Šušak, učestvovali su u radionici tradicionalnog farbanja uskršnjih jaja voskom.

Nakon što su saznali više o narodnim običajima i verovanjima ljudi sa naših prostora, đaci
su odabrali da probaju tradicionalnu tehniku ukrašavanja uskršnjih jaja voskom. Za ovako tradicionalno ukrašena jaja potreban je čist pčelinji vosak, pero, sveća i jaja, a tehniku ukrašavanja im je pokazala Milica Janković, autor i voditelj emisije “Srbija u kadru”, u čijoj porodici se “šaralica” za jaja i veština crtanja po jajima sa njom, prenosi sa koleno na
koleno.

Foto: Mali čuvari kulturnog nasleđa

Osnovci su savladali čitav postupak. Pero se prvo ugreje na plamen sveće, zatim umoči u čist pčelinji vosak i šare se potom prenose na jaja. Ovaj postupak je potrebno raditi brzo, dok se vosak ne ohladi. Jaja treba da budu sobne temperature. Ukrašena jaja se stavljaju u hladnu vodu sa crvenom bojom i postepeno se zagrevaju. Vosak se prilikom kuvanja otapa, a šare na jajima ostaju neobojene. Duga tradicija praznovanja i ukrašavanja jaja donela nam je razne tehnike i danas malo ko ukrašava jaja ovom starom tehnikom. Odabirom ove tehnike đaci Osnovne škole “Kosta Trifković” dali su svoj doprinos očuvanju tradicije i uvereni smo da će ga sa godinama usavršavati i prenositi nekim budućim generacijama.

Radionica je realizovana u okviru projekta “Mali čuvari kulturnog nasleđa”, koji sprovodi
Centar za održivi razvoj Novi Sad CORNS u saradnji sa Osnovnom školom „Kosta Trifković“, a koji ima za cilj unapređenje znanja učenika o kulturnom nasleđu sa naših prostora, životu ljudi u prošlosti i očuvanje tradicije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti