Foto: ustupljenefotografije

U Splitu je održana velika Međunarodna završnica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Dečaci i devojčice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije uživali su u druženju, ali su odmerili snage i na sportskim takmičenjima u deset disciplina.

U timu Srbije bilo je oko 280 učesnika završnice, među kojima i dečaci i devojčice iz Novog Sada. Pored sjajnih utisaka koje nose sa splitskih plaža, u Srbiju su poneli i medalje.

Na turniru u tenisu novosađanka Iva Kovačević osvojila je srebrnu medalju. Uspešni su bili i stonoteniseri iz Srbije. Vanja Gerginov iz Novog Sada osvojio je zlatnu medalju. Za Srbiju su igrali i basketaši iz ekipe Košarkaška akademija “021”, ali nažalost, zbog povrede jednog od igrača nisu odigrali turnir do kraja. Mladi šahista Konstantin Mandraš osvojio je srebrnu medalju. Malo je nedostajalo da se medaljom okiti i Leskovac Nikola.

Tokom prethodnih meseci gotovo 250 000 dečaka i devojčica učestvovalo je na više stotina turnira u sve tri zemlje učesnice Igara – Srbiji, Hrvatskoj i Bosni Hercegovini. U Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih kažu da su ponosni na sportske rezultate koje su postigla deca iz Srbije, ali da je još veći uspeh što su deca i ovoga puta pokazala ono najvrednije – fair play, toleranciju, poštovanje protivnika i što su shvatila misiju Igara – spajanje dece regiona, tako da su slobodno vreme provodili družeći se vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović izjavila je:

– Zajedno kao jedan tim uspeli smo da pokažemo da deca najlakše nalaze zajednički jezik. Prezadovoljni smo kad pogledamosve ono što smo uradili tokom sezone koja je iza nas i evo na najlepši način smo je završili ovde u Splitu gde su dominirali fair play i prijateljstvo. Čestitam svoj deci na postignutim uspesima. Deci Srbije veliko hvala što su sve nas iz tima Srbije, svojim ponašanjem i uspesima učinili ponosnim. Veliku zahvalnost što ova najlepša sportska priča traje i što je za decu sve besplatno dugujemo našim sponzorima i gradovima prijateljima Igara.

Osnivač i predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić i ovoga puta je istakao da su mu kada dođe završnica osećanja pomešana:

– Žao mi je što smo stigli do kraja sezone, a opet sam srećan i ponosan na ono što Sportske igre mladih rade za decu iz sve tri zemlje. Puno mi je srce kad u razgovoru sa njima čujem da su stekli nove prijatelje, da žele ponovo doći u Split. Zato, kraj ove sezone za sve nas u timu znači da odmah moramo krenuti sa pripremom sledeće i da uz podršku Vlada sve tri zemlje i naših sponzora, deci regiona i dalje pružimo mogućnost da se druže, bave sportom i šire toleranciju i fair play.

Marić je dodao da je u planu da se Igre prošire i da od naredne godine na igrama budu i deca iz Slovenije.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments